Moc świeżych soków, czyli dlaczego warto mieć blender
- Kuchnia
- 19 lutego 2021
Codziennie wymyślanie i gotowanie posiłków może przerodzić się w koszmar nawet dla kogoś, kto lubi kulinaria. Zwłaszcza w ciągu tygodnia łatwo wpaść w rutynę i zacząć serwować sobie oraz bliskim monotonne posiłki. Jak to zmienić i sprawić, by zwykłe gotowanie było zdrowe i satysfakcjonujące? W tym artykule Nuda – wróg każdej diety Książka kucharska –
READ MOREJest powszechnie dostępny i choć pochodzi z ciepłych krajów, przyjął się u nas jak rodzimy owoc. Za bananem przepadają dzieci, jak i dorośli. Sam w sobie stanowi bardzo wartościowy, pełen minerałów, zdrowy posiłek. Jego słodycz i konsystencja sprawiają zaś, że staje się magicznym składnikiem gotowania. Banan na drugie śniadanie lub jako przekąska podczas podwieczorku –
READ MORETuńczyk jest jedną z najpopularniejszych ryb dostępnych w formie konserwowej. Takiego tuńczyka odsączamy zwykle z zalewy lub z oleju i dodajemy do sałatki. Smaczne i sprawdzone jako dodatki do kanapek są też pasty z tuńczyka. To jednak stanowczo za mało, jak na możliwości, które daje nam ta ryba. Tuńczyk – gruba ryba Jak przygotować sałatkę
READ MOREWydają się najbardziej banalnymi deserami, jakie znajdziemy w kawiarniach. O ile w ogóle je tam wypatrzymy – kisiele i galaretki zostały wyparte przez wykwintne puddingi, warstwowe desery z niezwykłymi składnikami, musy i lody o smakach, jakie kiedyś nawet nam się nie śniły. W kawiarniach i restauracjach gablotki prezentują się jak w muzeach. Desery i ciasta
READ MORERola wina nie kończy się jedynie na byciu wykwintnym napojem elegancko podawanym do obiadu czy kolacji. Czerwone i białe wino jest wykorzystywane już na etapie przygotowywania potraw, których smak ma ulepszać. Jak używać wina w przyrządzaniu dań? Czy posiłki gotowane na winie mogą spożywać wszyscy bez wyjątku? W tym artykule: Do jakich potraw dodajemy wino?
READ MOREO walorach smakowych kompotów trudno dyskutować – wielu z nas uwielbia kompoty za ich słodycz, subtelny i orzeźwiający smak, który bardzo często jest jednocześnie smakiem pamiętanym z dzieciństwa. Jak przygotowywać kompoty, by były najsmaczniejsze i czy absolutnie każdy może je pić bez umiaru? Kompoty w kuchni Ile cukru do kompotu? Pod kątem walorów smakowych Kompoty
READ MORE