• Co zrobić, aby codzienne gotowanie przestało być nudne?

    Co zrobić, aby codzienne gotowanie przestało być nudne?0

    Codziennie wymyślanie i gotowanie posiłków może przerodzić się w koszmar nawet dla kogoś, kto lubi kulinaria. Zwłaszcza w ciągu tygodnia łatwo wpaść w rutynę i zacząć serwować sobie oraz bliskim monotonne posiłki. Jak to zmienić i sprawić, by zwykłe gotowanie było zdrowe i satysfakcjonujące? W tym artykule Nuda – wróg każdej diety Książka kucharska –

    READ MORE
  • Banan – uniwersalny zamiennik cukru, masła i jajka

    Banan – uniwersalny zamiennik cukru, masła i jajka0

    Jest powszechnie dostępny i choć pochodzi z ciepłych krajów, przyjął się u nas jak rodzimy owoc. Za bananem przepadają dzieci, jak i dorośli. Sam w sobie stanowi bardzo wartościowy, pełen minerałów, zdrowy posiłek. Jego słodycz i konsystencja sprawiają zaś, że staje się magicznym składnikiem gotowania. Banan na drugie śniadanie lub jako przekąska podczas podwieczorku –

    READ MORE
  • Tuńczyk – nie tylko pasta i sałatka

    Tuńczyk – nie tylko pasta i sałatka0

    Tuńczyk jest jedną z najpopularniejszych ryb dostępnych w formie konserwowej. Takiego tuńczyka odsączamy zwykle z zalewy lub z oleju i dodajemy do sałatki. Smaczne i sprawdzone jako dodatki do kanapek są też pasty z tuńczyka. To jednak stanowczo za mało, jak na możliwości, które daje nam ta ryba. Tuńczyk – gruba ryba Jak przygotować sałatkę

    READ MORE
  • Kisiel i galaretka – nie byle jakie desery

    Kisiel i galaretka – nie byle jakie desery0

    Wydają się najbardziej banalnymi deserami, jakie znajdziemy w kawiarniach. O ile w ogóle je tam wypatrzymy – kisiele i galaretki zostały wyparte przez wykwintne puddingi, warstwowe desery z niezwykłymi składnikami, musy i lody o smakach, jakie kiedyś nawet nam się nie śniły. W kawiarniach i restauracjach gablotki prezentują się jak w muzeach. Desery i ciasta

    READ MORE
  • Wino w gotowaniu – jak dodawać wino do potraw?

    Wino w gotowaniu – jak dodawać wino do potraw?0

    Rola wina nie kończy się jedynie na byciu wykwintnym napojem elegancko podawanym do obiadu czy kolacji. Czerwone i białe wino jest wykorzystywane już na etapie przygotowywania potraw, których smak ma ulepszać. Jak używać wina w przyrządzaniu dań? Czy posiłki gotowane na winie mogą spożywać wszyscy bez wyjątku? W tym artykule: Do jakich potraw dodajemy wino?

    READ MORE
  • Kompot – wyjątkowy, ale nieco zapomniany napój

    Kompot – wyjątkowy, ale nieco zapomniany napój0

    O walorach smakowych kompotów trudno dyskutować – wielu z nas uwielbia kompoty za ich słodycz, subtelny i orzeźwiający smak, który bardzo często jest jednocześnie smakiem pamiętanym z dzieciństwa. Jak przygotowywać kompoty, by były najsmaczniejsze i czy absolutnie każdy może je pić bez umiaru? Kompoty w kuchni Ile cukru do kompotu? Pod kątem walorów smakowych Kompoty

    READ MORE