Jesień w kuchni
- Kuchnia
- 19 lutego 2021
Drobne owoce suszonej żurawiny to zdrowy rarytas, znany między innymi z korzystnego wpływu na układ moczowy i pracę nerek. Żurawina nie nadaje się do spożycia na surowo, dlatego poddaje się ją różnym rodzajom obróbki. W kuchni często wykorzystujemy żurawinę suszoną, bardzo słodką i nadającą się do wielu dań. W tym artykule: Zalety żurawiny świeżej i
READ MOREBowle, zwłaszcza te w wersjach wegańskich i wegetariańskich, to prawdziwy hit ostatnich lat. Najprościej mówiąc, bowl to miska rozmaitości wypełniona składnikami roślinnymi, obowiązkowo z dodatkiem sosu i świeżych ziół. Jakimi zasadami kierować się podczas przygotowania posiłku w tej formie? Czym jest bowl? Co najczęściej znajdziemy w przepisach na bowle? Jak sprawić, by każdy bowl był
READ MOREBardzo lubią je dzieci, ale i dorośli nie pogardzą. Niektóre zalety paluszków rybnych sprawiają, że wielu z nas trzyma je w zamrażarce na tak zwaną czarną godzinę. I rzeczywiście, paluszki rybne nie powinny być stałym elementem naszej diety, ale pojawiać się od wielkiego dzwonu. Dlaczego? Złociste, chrupiące, szybkie, idealne do frytek i prostej surówki. Paluszki
READ MOREZupa to proste i sycące danie, które dostarcza naszemu ciału wody, witamin i minerałów zawartych w warzywach oraz… cudownego smaku. Każda mama i babcia ma swoją popisową zupę, którą jej pociechy zapamiętują na całe życie. Sekretów smacznych zup jest kilka, ale ich kluczowy element stanowią przyprawy. Zupa bywa jednym ze składowych posiłku lub stanowi go
READ MOREGofry kojarzą nam się z wyjściem na miasto lub wyjazdem nad polskie morze. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby ten prosty w przygotowaniu przysmak mieć pod ręką także w domu. Samodzielny wypiek gofrów umożliwi nam gofrownica. Na rynku jest ich wiele, różnią się parametrami technicznymi czy kształtem płytek. W tym artykule: Domowe gofry –
READ MORECodziennie wymyślanie i gotowanie posiłków może przerodzić się w koszmar nawet dla kogoś, kto lubi kulinaria. Zwłaszcza w ciągu tygodnia łatwo wpaść w rutynę i zacząć serwować sobie oraz bliskim monotonne posiłki. Jak to zmienić i sprawić, by zwykłe gotowanie było zdrowe i satysfakcjonujące? W tym artykule Nuda – wróg każdej diety Książka kucharska –
READ MORE