• Najbardziej kontrowersyjne potrawy na świecie

    Najbardziej kontrowersyjne potrawy na świecie0

    Jedliście kiedyś ptasi zarodek? Albo kiszonego śledzia? A może mieliście okazję skosztować ryby mydlanej? Tym razem wzięliśmy pod lupę najbardziej odrzucające potrawy na świecie. Osoby o wrażliwym żołądku niech lepiej odpuszczą sobie dalszą lekturę. W tym artykule: Rozmaita kuchnia na świecie 1. Balut 2. Lutefisk (ryba mydlana) 3. Surströmming (kiszony śledź) Rozmaita kuchnia na świecie

    READ MORE
  • Nalewka czy likier? Co je łączy, co je dzieli

    Nalewka czy likier? Co je łączy, co je dzieli0

    Gdy zbliża się jesień, a po niej zima, częściej niż o chłodnym piwie myślimy o esencjonalnej nalewce lub słodkim likierze. Oba te trunki możemy już zawczasu przygotować w domu i przechowywać w spiżarce. Czym się różnią i czy można te dwie nazwy stosować zamiennie? W tym artykule: Tradycyjne nalewki, kuszące likiery Z czego zrobimy nalewkę,

    READ MORE
  • Dania z kaczki – jak je przyrządzać?

    Dania z kaczki – jak je przyrządzać?0

    Mięso kaczki ma wielu zagorzałych wielbicieli. Nic dziwnego. Jest soczyste, szlachetne, wytrawne. Smakuje wyśmienicie z owocami i miodem. Na szczęście nie jest wymagające. Innymi słowy, trzymając się kilku zasad, w prosty sposób przygotujemy bardzo smaczną kaczkę, idealną na wykwintny obiad lub lunch. Kaczka – mięso z charakterem Kaczka wyśmienita ze słodkimi dodatkami Kaczka – mięso

    READ MORE
  • Zupy wegańskie

    Zupy wegańskie0

    W tradycyjnej polskiej kuchni zupy gotuje się zwykle na kawałku mięsa. Ale żeby przygotować pomidorową, krupnik, barszcz czerwony czy jarzynową, wcale nie trzeba obarczać sumienia śmiercią zwierząt. Wegańskie wersje tych zup również mają głęboki, wyrazisty smak. W tym artykule Zupy wegańskie – zalety Dlaczego warto jeść zupy wegańskie? Zupy wegańskie dobre na odchudzanie i detoks

    READ MORE
  • Kuchnia orientalna – jak zacząć gotować po azjatycku?

    Kuchnia orientalna – jak zacząć gotować po azjatycku?0

    Dania orientalne cieszą się dużym uznaniem w całej Europie, a jednocześnie mają opinię trudnych do wykonania na własną rękę. Nic dziwnego, że wielu z nas kusi możliwość zmierzenia się ze sztuką kulinarną Chin czy Indii w domowej kuchni. Z odpowiednimi narzędziami i składnikami gotowanie po azjatycku uda się bez problemu. Kuchnia Orientu jest specyficzna, ale

    READ MORE
  • Na topie kiszone owoce – jak smakują?

    Na topie kiszone owoce – jak smakują?0

    Kiszonki to tradycyjny element kuchni polskiej, dlatego nic dziwnego, że co roku kisimy coraz więcej i nie boimy się wkładać do słoików czegoś poza ogórkami czy kapustą. Do kiszenia nadają się praktycznie wszystkie warzywa! A co z owocami? Kiszenie jest starą i sprawdzoną metodą na utrwalanie żywności. Dobre bakterie kwasu mlekowego, które wytwarzają się w

    READ MORE