• Podstawowe zasady pieczenia ciast

    Podstawowe zasady pieczenia ciast0

    Sama znajomość przepisu nie wystarcza, by zrobić idealny wypiek. Jednym wychodzi to lepiej, innym gorzej, a niektórzy nie potrafią opanować tej sztuki mimo wielokrotnych prób. Pieczenie ciast, jak każda inna umiejętność, wymaga wprawy. Pieczenie ciast bywa równie przyjemne, jak ich jedzenie Pieczenie ciast bywa równie przyjemne, jak ich jedzenie Pod warunkiem, że robimy to sprawnie,

    READ MORE
  • Niezwykłe dania z dyni

    Niezwykłe dania z dyni0

    Pomarańczowy miąższ dyni to chyba jeden z najbardziej uniwersalnych składników w kuchni. Nie trzeba wielkiej wyobraźni, aby z łatwością przemienić go w zdrowe śniadanie, sycący obiad lub kolację, a także w słodki i wartościowy deser. Gdy więc jesienią nie mamy pomysłu na posiłek, pójdźmy na stragan po ulubioną dynię. W tym artykule: Dynia – z

    READ MORE
  • Grzańce z wina – najlepsze na chłodne wieczory

    Grzańce z wina – najlepsze na chłodne wieczory0

    Grzaniec to zdecydowanie coś więcej niż tylko gorące wino z odrobiną korzennych przypraw. To magia zimowych wieczorów pod kocem, ciepło miarowo rozchodzące się po całym ciele i przyjemne odprężenie. Jak przygotować wyśmienitego grzańca? Czy można użyć do tego białego wina? W tym artykule: Grzane trunki w różnych kulturach serwuje się od wieków Najlepsze grzańce na

    READ MORE
  • Najbardziej kontrowersyjne potrawy na świecie

    Najbardziej kontrowersyjne potrawy na świecie0

    Jedliście kiedyś ptasi zarodek? Albo kiszonego śledzia? A może mieliście okazję skosztować ryby mydlanej? Tym razem wzięliśmy pod lupę najbardziej odrzucające potrawy na świecie. Osoby o wrażliwym żołądku niech lepiej odpuszczą sobie dalszą lekturę. W tym artykule: Rozmaita kuchnia na świecie 1. Balut 2. Lutefisk (ryba mydlana) 3. Surströmming (kiszony śledź) Rozmaita kuchnia na świecie

    READ MORE
  • Nalewka czy likier? Co je łączy, co je dzieli

    Nalewka czy likier? Co je łączy, co je dzieli0

    Gdy zbliża się jesień, a po niej zima, częściej niż o chłodnym piwie myślimy o esencjonalnej nalewce lub słodkim likierze. Oba te trunki możemy już zawczasu przygotować w domu i przechowywać w spiżarce. Czym się różnią i czy można te dwie nazwy stosować zamiennie? W tym artykule: Tradycyjne nalewki, kuszące likiery Z czego zrobimy nalewkę,

    READ MORE
  • Dania z kaczki – jak je przyrządzać?

    Dania z kaczki – jak je przyrządzać?0

    Mięso kaczki ma wielu zagorzałych wielbicieli. Nic dziwnego. Jest soczyste, szlachetne, wytrawne. Smakuje wyśmienicie z owocami i miodem. Na szczęście nie jest wymagające. Innymi słowy, trzymając się kilku zasad, w prosty sposób przygotujemy bardzo smaczną kaczkę, idealną na wykwintny obiad lub lunch. Kaczka – mięso z charakterem Kaczka wyśmienita ze słodkimi dodatkami Kaczka – mięso

    READ MORE