Banan – uniwersalny zamiennik cukru, masła i jajka

Banan – uniwersalny zamiennik cukru, masła i jajka

Jest powszechnie dostępny i choć pochodzi z ciepłych krajów, przyjął się u nas jak rodzimy owoc. Za bananem przepadają dzieci, jak i dorośli. Sam w sobie stanowi bardzo wartościowy, pełen minerałów, zdrowy posiłek. Jego słodycz i konsystencja sprawiają zaś, że staje się magicznym składnikiem gotowania.

Banan na drugie śniadanie lub jako przekąska podczas podwieczorku – to jego podstawowa rola w żywieniu i miejsce w menu. Poza tym dodajemy go do owocowych sałatek, kroimy na kanapki i chętnie wrzucamy do koktajli. Sprawdza się także jako składnik ciast i deserów. Mocną stroną banana jest jego słodycz, której intensywność zwiększa się wraz z dojrzewaniem.

Mimo to wiele osób preferuje jeszcze dojrzewające, twardsze banany z zielonkawą skórką. Inni wolą, gdy banan wprost rozpływa się w ustach, a po obraniu czerniejącej skóry, rozpada w dłoniach. Optymalnie miękkie i miękkie banany nadają się też bardziej do wykorzystania w różnych potrawach i jako zamienniki innych komponentów. Banan to uniwersalny zamiennik.

Banan zamiast cukru

Średni banan zawiera około 120 kcal i 23 g węglowodanów. Jest to owoc o dość wysokim indeksie glikemicznym – wskaźnik IG w przypadku dojrzałego banana wynosi 60-70. Mimo wszystko stanowi ciekawą alternatywę dla cukru i innych słodzików, ponieważ rzadko uczula, jest tani i nieprzetworzony. Co może osłodzić? Począwszy od owsianki, przez ciasta i ciasteczka, a skończywszy na naleśnikach czy śniadaniowych placuszkach.

Banan, gdziekolwiek się znajdzie, podbija słodkość i smak potrawy. Jest świetny w duecie z kaszą jaglaną na tyle, że nie trzeba do niej dodawać cukru ani miodu czy syropu klonowego. Miękki, dojrzały banan dokooptowany do ciasta naleśnikowego zwalnia nas z użycia dodatkowej porcji słodzidła. Co więcej, spaja również strukturę ciasta i może pełnić nie tylko funkcję zamiennika cukru, ale i jajka!

Banan zamiast jajka

Nie każdy lubi i toleruje jajka. W diecie osób unikających tego produktu z pewnością znajdą się składniki, które mogą go zastąpić, jednak nie tak łatwo je znaleźć. Ostatnio coraz większym uznaniem pod tym względem cieszy się aquafaba, czyli zalewa pozostała po gotowaniu ciecierzycy i innych warzyw strączkowych. Jajko możemy zastąpić również gęstym wywarem z lnu.

W wielu przepisach jako zamiennik jajka sprawdzi się banan. Odpowiednio rozdrobniony i miękki spoi konsystencję wyrobu, np. ciasta czy, jak już zostało wspomniane, sklei ciasto naleśnikowe. Przyjmujemy, że w tym przypadku pół dojrzałego banana stanowi odpowiednik jednego jajka. Słodycz bananów sprawia oczywiście, że jako alternatywa dla jajek sprawdzają się głównie w recepturach na wypieki czy właśnie różnego rodzaju naleśniki, placki i racuszki.

Banan zamiast masła

W ciastach i innych słodkościach występuje jeszcze jeden składnik, którego być może część z nas wolałaby unikać. Składnikiem tym, w wielu przepisach nieodzownym, jest masło. Masło nadaje wypiekom smak i trzyma w całości przygotowaną masę. Ucieranie masła z cukrem sprawia, że ciasto podczas pieczenia staje się puszyste.

Jednocześnie masło podnosi wartość kaloryczną wypieków i czyni z nich prawdziwą bombę, której powinny się wystrzegać chociażby osoby z wysokim cholesterolem, obarczone ryzykiem miażdżycy. Co da nam zastąpienie masła bananem?

Banan połączy i skomasuje pozostałe składniki ciasta i nada mu słodycz, dzięki czemu ograniczymy dodatek cukru. Zastosowanie tego owocu zamiast masła skróci też czas pieczenia o 25%. Pamiętajmy, że decydując się na ten manewr, do wypieku używamy dokładnie tyle puree bananowego, ile pierwotnie użylibyśmy masła. 80 g masła zastępujemy więc 80 g zmiksowanego banana.

Banan zamiast lodów

Z bananów wreszcie możemy zrobić oszałamiające lody i nie chodzi tu o to, że banan będzie w nich dodatkiem smakowym. Nie będą to więc lody bananowe, ale lody z bananów, których smak możemy podkręcić przez inne dodatki, takie jak masło orzechowe, kakao, wanilię lub cynamon.

Możemy też pozostać na samym bananie i niczego już nie dodawać, bowiem są to lody jednoskładnikowe. Kilka sztuk bananów wystarczy na początek obrać, pokroić w plastry i włożyć do woreczka strunowego, a następnie do zamrażarki. Po kilku godzinach wyjmujemy pokrojone banany i miksujemy je na gładką masą.

Zmiksowane mrożone banany przybierają fantastyczną, idealnie lodową konsystencję. Takie lody są świetną alternatywą dla zwykłych lodów – nie da się już uprościć ich składu, nie zawierają cukru dodanego ani tłuszczu.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Pokrzywa: właściwości i zastosowanie
Śniadanie: czego unikać?
Co Jeść W Lato?: Podpowiadamy
Słód: żytni, pszeniczny czy jęczmienny?
Mięta: właściwości i zastosowanie
Dieta Jesienna: zadbaj aby była zabilansowana