• Szpinak – jak go przyrządzić, żeby smakował każdemu bez wyjątku?

    Szpinak – jak go przyrządzić, żeby smakował każdemu bez wyjątku?0

    Szpinak ma za sobą legendę warzywa wyjątkowo nielubianego przez dzieci. A jednak wielu z nas, nawet jeśli podzielało tę dziecięca awersję, zdołało polubić szpinakowe specjały. Wszystko zależy bowiem od tego, jak przyrządzimy i podamy szpinak. Magia przypraw i dodatków może przecież zdziałać cuda. Szpinak warto jeść ze względu na jego walory witaminowe, zawartość magnezu, potasu,

    READ MORE
  • Jak wykorzystać kurki? Kulinarna jesień w pełni

    Jak wykorzystać kurki? Kulinarna jesień w pełni0

    Sezon na kurki rozpoczyna się w czerwcu, a kończy jesienią. W październiku i listopadzie w sklepach i na straganach znajdziemy kurki, które doskonale dopełnią potrawy z sezonowych warzyw lub dziczyzny. Jak obchodzić się z kurkami w kuchni, by zachowały jak najwięcej swoich walorów? Przepisy z kurkami Kurki w diecie Jak wykorzystać kurki? Przepisy z kurkami

    READ MORE
  • Wykwintne dania z kaszy – jak elegancko podać kaszę?

    Wykwintne dania z kaszy – jak elegancko podać kaszę?0

    Wykwintne dania z kaszy – jak elegancko podać kaszę? Kaszę uznajemy za alternatywę dla ziemniaków. To dlatego często kładziemy na talerzu smutną kupkę wybranej kaszy obok mięsa i surówki. Kasza zwykle pływa też bezładnie w gulaszu lub zupie. Wymieszana z innymi składnikami potrawy tworzy jasnoszarą breję, z której trudno wyróżnić pozostałe smaki. Tak często jest,

    READ MORE
  • Gruszka i gorgonzola – połączenie doskonałe!

    Gruszka i gorgonzola – połączenie doskonałe!0

    Słodycz dojrzałej gruszki i pikantno-słony smak gorgonzoli w duecie nie mają sobie równych. To para, od której można się uzależnić! Stanowi bardzo wszechstronne zestawienie, które mogą wykorzystać nie tylko fani zapiekanek i włoskich past. Gorgonzola i gruszka, gruszka i gorgonzola. Połączenie uwielbiane i klasyka w kuchni włoskiej. Występujące najczęściej w makaronach, zapiekankach i na pieczywie.

    READ MORE
  • Żeliwna brytfanna – stary wynalazek ceniony w każdej kuchni

    Żeliwna brytfanna – stary wynalazek ceniony w każdej kuchni0

    Brytfanna to bardzo przydatne naczynie, obowiązkowe w kuchni kogoś, kto gotuje często i ceni sobie sprytne rozwiązania. Na rynku dostępne są różne modele i rodzaje brytfann, ale ta najlepiej sprawdzona i najstarsza to brytfanna żeliwna, zwana też gęsiarką. Jakie są jej zalety? Mówi się, że brytfanna żeliwa nie ma sobie równych i jest niezniszczalna. To

    READ MORE
  • Unikalne miejsce na gastronomicznej mapie Białegostoku

    Unikalne miejsce na gastronomicznej mapie Białegostoku0

    Browar Stary Rynek to unikalne miejsce na gastronomicznej mapie Białegostoku. Nie jest to po prostu browar, nie jest to również zwyczajny pub czy restauracja. Jest to przestrzeń, w której miłość do piwa łączy tych, którzy je warzą z tymi, którzy się nim rozkoszują. Browar Stary Rynek jest browarem nie tylko z nazwy. To prawdziwa, nowoczesna

    READ MORE