• Zakwas na barszcz czerwony – jak przygotować go w domu?

    Zakwas na barszcz czerwony – jak przygotować go w domu?0

    Barszcz czerwony tradycyjny jest najlepszy, kiedy powstaje na naturalnym domowym zakwasie. Przygotowanie zakwasu nie wymaga od nas zbyt wiele pracy, a w dodatku ogranicza się do sięgnięcia po kilka składników. Jak zrobić to krok po kroku i jak przygotować barszcz czerwony na domowym zakwasie? Barszcz czerwony to niewątpliwie najpopularniejsza zupa okolic Świąt Bożego Narodzenia. Do

    READ MORE
  • Chleb tostowy – to trzeba o nim wiedzieć!

    Chleb tostowy – to trzeba o nim wiedzieć!0

    Pieczywo tostowe cieszy się wielką popularnością nie tylko w USA. Miękkie i pulchne, a po upieczeniu chrupiące i aromatyczne, ma wielu zwolenników, którzy wcale nie poprzestają na jedzeniu go na śniadanie. Czy jednak za smakiem tostowego chlebka idzie także jego jakość? Co z walorami zdrowotnymi tostów? Tost – pieczywo godne polecenia? Co smakosze pieczywa tostowego

    READ MORE
  • Świąteczne pierniki – jak i kiedy je piec?

    Świąteczne pierniki – jak i kiedy je piec?0

    Trudno wyobrazić sobie Gwiazdkę bez pierników. Choć możemy je kupić w sklepie lub ciastkarni na ostatnią chwilę, w wielu domach wypiekanie własnych ciastek jest nieodłącznym elementem przedświątecznych przygotowań. Kluczem do sukcesu jest pieczenie w odpowiednim momencie! W tym artykule Pieczenie pierników – im wcześniej, tym lepiej Które pierniki pieczemy kilka tygodni przed Świętami? Pierniczki świąteczne

    READ MORE
  • Zimowe herbaty – rozgrzej się wieczorową porą

    Zimowe herbaty – rozgrzej się wieczorową porą0

    Gorąca, aromatyczna herbata to najprostszy sposób na rozgrzanie się w chłodny dzień. Dzięki kilku dodatkom przechowywanym w spiżarni z myślą o zimie, możemy wyczarować napój, który ponadto zapewni nam cudowne wrażenia smakowe. Jak zamienić zwykłą herbatę w jesienno-zimową słodką rozkosz dla podniebienia? Herbata to napój do zadań specjalnych. Jest dobra na zmarznięte dłonie i stopy,

    READ MORE
  • Szpinak – jak go przyrządzić, żeby smakował każdemu bez wyjątku?

    Szpinak – jak go przyrządzić, żeby smakował każdemu bez wyjątku?0

    Szpinak ma za sobą legendę warzywa wyjątkowo nielubianego przez dzieci. A jednak wielu z nas, nawet jeśli podzielało tę dziecięca awersję, zdołało polubić szpinakowe specjały. Wszystko zależy bowiem od tego, jak przyrządzimy i podamy szpinak. Magia przypraw i dodatków może przecież zdziałać cuda. Szpinak warto jeść ze względu na jego walory witaminowe, zawartość magnezu, potasu,

    READ MORE
  • Jak wykorzystać kurki? Kulinarna jesień w pełni

    Jak wykorzystać kurki? Kulinarna jesień w pełni0

    Sezon na kurki rozpoczyna się w czerwcu, a kończy jesienią. W październiku i listopadzie w sklepach i na straganach znajdziemy kurki, które doskonale dopełnią potrawy z sezonowych warzyw lub dziczyzny. Jak obchodzić się z kurkami w kuchni, by zachowały jak najwięcej swoich walorów? Przepisy z kurkami Kurki w diecie Jak wykorzystać kurki? Przepisy z kurkami

    READ MORE