Najlepsze letnie serniki na zimno – sprawdź, jak je przygotować!

Najlepsze letnie serniki na zimno – sprawdź, jak je przygotować!

Soczyste letnie truskawki, orzeźwiająca galaretka, lekka warstwa sernikowa i puszyste biszkopty – czy nie tak brzmi przepis na idealny letni deser? Serniki na zimno to chyba największe deserowe hity lata – oczywiście zaraz obok lodów – i trudno się temu dziwić: są pyszne, a jednocześnie doskonale orzeźwiają. Jak więc przygotować taki deser w domu? Czy to nie będzie zbyt skomplikowane? Nie! Wystarczy, że wyposażysz się w mikser i blender ręczny!

Czy przygotowanie sernika na zimno jest trudne?

Pieczenie nie jest Twoim ulubionym zajęciem, a przecież czasem wypadałoby podać coś słodkiego rodzinie czy gościom? Przestań piec, a zacznij chłodzić! Jeżeli masz w domu dobry blender ręczny albo mikser kuchenny, np. mikser Zelmer, z pewnością uda Ci się szybko przygotować doskonały sernik na zimno.
Z poniższego tekstu poniższego tekstu dowiesz się czy sernik na zimno to tylko truskawki i galaretka oraz jaki efekt uzyskasz, przygotowując sernik na zimno z tofu.

Mikser ręczny kontra tradycyjny sernik na zimno

Truskawki i galaretka to prawdziwy sernikowy klasyk, któremu trudno się oprzeć. Co byś jednak powiedział, gdyby zamienić go na trójwarstwowy sernik czekoladowy?
Mimo że wygląda naprawdę dekoracyjnie, jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Wystarczy, że podzielisz przygotowany na sernik twaróg na trzy części i każdą porcję zblendujesz za pomocą blendera ręcznego ręcznego z rozpuszczoną czekoladą w innym odcieniu (białą, mleczną i gorzką), odrobiną cukru pudru i ubitą wcześniej śmietaną.
Do najciemniejszej masy dodaj żelatynę, całość wylej do tortownicy i wstaw na kilka minut do zamrażarki. W tym czasie rozpuść żelatynę i dodaj ją do masy z czekolady mlecznej, wlej na pierwszą warstwę i także zamroź. Podobnie postąp z masą z czekolady białej. Fantazyjny sernik czekoladowy gotowy!

A co jeśli jesteś wielbicielem owocowej klasyki, ale po prostu chciałbyś nieco ją zmodyfikować? Mamy sposób i na to! Co powiesz na sernik malinowy z chrupiącym spodem? Brzmi kusząco? W takim razie rozpuść w kąpieli wodnej białą czekoladę z masłem, całość wymieszaj z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi i wyłóż dno tortownicy.
Następnie zmiksuj mikserem kilka waniliowych serków homogenizowanych z malinami i rozpuszczoną żelatyną, a po chwili delikatnie wymieszaj z ubitą śmietaną. Tak przygotowaną masę wylej na spód, schłodź, a gdy stężeje, udekoruj malinami i zalej galaretką.

Czy blendery ręczne poradzą sobie z tofu na sernik?

Czy weganom i osobom uczulonym lub nadwrażliwym na mleko i jego przetwory także należy się pyszny sernik prosto z lodówki? Jak najbardziej!
W tym wypadku zastąpimy jednak twaróg i serek homogenizowany solidną porcją tofu. Zmiel tofu w maszynce do mielenia lub dokładnie zblenduj blenderem i dodaj do niego sporo soku z cytryny – dzięki temu jego smak będzie do złudzenia przypominał twaróg. W rondlu zagotuj mleko sojowe z cukrem, skórką z cytryny i agarem, a następnie zmieszaj z tofu i lekko ostudź. Tak przygotowaną masę wylej do formy wyłożonej biszkoptami lub wegańskimi herbatnikami, włóż do lodówki i gotowe!

Mało kto o tym wie, ale wegańskie serniki, również te na zimno, można zrobić także z orzechów nerkowca. Przygotowanie owocowego smakołyku na zimno z nerkowców zacznij od namoczenia orzechów na noc w chłodnej wodzie. Rano odcedź je, dodaj do nich owoce (np. truskawki, maliny czy borówki), cukier, i sok z cytryny, a następnie zblenduj blenderem ręcznym. W garnku podgrzej mleko kokosowe i rozpuść w nim agar, dodaj do masy i zblenduj. Masę wylej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i schłodź, a następnie zaserwuj domownikom lub gościom i oczekuj pomruków zachwytu.

Co wybrać: sernik na zimno z owocami i galaretką czy z czekoladą? A może słodkości z nerkowców i tofu? Naszym zdaniem – i jedno, i drugie! Wejdź na naszą stronę i poznaj także inne sprzęty AGD, które ułatwią Ci przyrządzanie wielu innych posiłków, nie tylko tych słodkich.

ARTYKUŁ ZEWNĘTRZNY

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE