Jesień w kuchni

Jesień w kuchni

Te osobliwe organizmy, mimo skromnych właściwości odżywczych, na stałe zagościły w jesiennym menu ze względu na doskonałe walory smakowe. Borowiki, rydze, kanie, maślaki – każdy znajdzie coś dla siebie. Oczywiście, gdy idziemy na grzyby, najlepiej mieć ze sobą atlas grzybów. W razie wątpliwości można też zgłosić się do oddziału SANEPID-u, gdzie bezpłatnie można sprawdzić, czy okazy przez nas zebrane są jadalne.

Grzyby w kuchni

Kiedy mamy już pewność, co do rodzaju grzybów, nadchodzi czas na trudną decyzję wyboru przepisu. Wiele osób po prostu suszy grzyby, aby zimą dodać je do potraw wigilijnych. Innym sposobem przedłużenia ich trwałości jest zaprawienie w occie. Ja jednak zawsze mam ochotę od razu ich spróbować i smażę je na maśle z dodatkiem natki pietruszki. Grzyby są też doskonałym dodatkiem do zup i sosów. To wspaniałe, że sama natura tworzy idealne warunki do rozwoju tych organizmów i naszym zadaniem jest tylko zbiór i odpowiednie ich przyrządzenie.

Co oprócz grzybów?

Więcej wysiłku wymaga uprawa warzyw. Jeśli nie mamy własnego ogródka, czy działki warto sprawdzać jakość kupowanych produktów. I tu ciekawostka, także sieci marketów posiadają swoje standardy jakości. Jeden z prestiżowych certyfikatów można nabyć wprowadzając system BRC, opracowany w Anglii zgodnie z wymaganiami tamtejszych sieci handlowych. Jest on wymagany przez większość hipermarketów pochodzenia brytyjskiego. Jego wytyczne regulują warunki, jakie powinien spełniać zarówno producent, jak i dostawca żywności. Kupując warzywa w takich marketach możemy być pewni odpowiednich warunków higienicznych i produkcyjnych, które zapewniają bezpieczeństwo zdrowotne produktów.

W kuchni jesiennej nie może zabraknąć buraczków, dyni, marchewki, papryki, cukinii czy bakłażana. Przepisów na przyrządzenie smakołyków jest mnóstwo. Czerpiąc z receptur kuchni tradycyjnej można przygotować wiele sałatek (również nadających się do zaprawienia), zup oraz dań jednogarnkowych. Co ciekawe, coraz częściej warzywa stają się też składkami słodkich deserów np. ciast.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Aplikacje Odstresowujące: czas na relaks
Łóżka Rehabilitacyjne: jaki model wybrać?
Najważniejsze Badania: jak często się badać?
Protezy Na Zatrzaskach: nowoczesna stomatologia
Risotto: prostsze niż myślisz
Krzywe Plecy: jak się nie garbić?