• Kisiel i galaretka – nie byle jakie desery

    Kisiel i galaretka – nie byle jakie desery0

    Wydają się najbardziej banalnymi deserami, jakie znajdziemy w kawiarniach. O ile w ogóle je tam wypatrzymy – kisiele i galaretki zostały wyparte przez wykwintne puddingi, warstwowe desery z niezwykłymi składnikami, musy i lody o smakach, jakie kiedyś nawet nam się nie śniły. W kawiarniach i restauracjach gablotki prezentują się jak w muzeach. Desery i ciasta

    READ MORE
  • Wino w gotowaniu – jak dodawać wino do potraw?

    Wino w gotowaniu – jak dodawać wino do potraw?0

    Rola wina nie kończy się jedynie na byciu wykwintnym napojem elegancko podawanym do obiadu czy kolacji. Czerwone i białe wino jest wykorzystywane już na etapie przygotowywania potraw, których smak ma ulepszać. Jak używać wina w przyrządzaniu dań? Czy posiłki gotowane na winie mogą spożywać wszyscy bez wyjątku? W tym artykule: Do jakich potraw dodajemy wino?

    READ MORE
  • Kompot – wyjątkowy, ale nieco zapomniany napój

    Kompot – wyjątkowy, ale nieco zapomniany napój0

    O walorach smakowych kompotów trudno dyskutować – wielu z nas uwielbia kompoty za ich słodycz, subtelny i orzeźwiający smak, który bardzo często jest jednocześnie smakiem pamiętanym z dzieciństwa. Jak przygotowywać kompoty, by były najsmaczniejsze i czy absolutnie każdy może je pić bez umiaru? Kompoty w kuchni Ile cukru do kompotu? Pod kątem walorów smakowych Kompoty

    READ MORE
  • Płatki owsiane – rodzaje i właściwości

    Płatki owsiane – rodzaje i właściwości0

    Płatki owsiane cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Posiadają wiele cennych składników odżywczych i stanowią doskonały dodatek do codziennej diety. W tym artykule: Płatki owsiane – jak powstają? Typy płatków owsianych Wartości odżywcze płatków owsianych Prozdrowotne właściwości płatków owsianych Płatki owsiane bezglutenowe Płatki owsiane – jak powstają? Płatki owsiane są wytwarzane ziarna owsa. Tego

    READ MORE
  • Lukrecja – dziwna słodycz. Jak stosować lukrecję i dlaczego warto jeść czarne cukierki?

    Lukrecja – dziwna słodycz. Jak stosować lukrecję i dlaczego warto jeść czarne cukierki?0

    Lukrecja nie powinna umknąć żadnemu łasuchowi, który choć od czasu do czasu ma wyrzuty sumienia z powodu nadmiaru zjadanych słodyczy. Roślina ta, a dokładnie jej korzeń, jest słodsza od cukru aż 50 razy, a przy tym chroni przed próchnicą, zdrowo pobudza i korzystnie wpływa na nasz wygląd. W jakich produktach znajdziemy ekstrakty z korzenia lukrecji?

    READ MORE
  • Żywność z puszki – co warto niej wiedzieć? Czy jest zdrowa?

    Żywność z puszki – co warto niej wiedzieć? Czy jest zdrowa?0

    Każdy trzyma w swojej spiżarce co najmniej kilka konserw. Bo szykuje się do podróży, bo chce mieć w domu zapasy na czarną godzinę lub po prostu – bo lubi. Żywność puszkowana uchodzi jednak za podejrzaną, wysoko przetworzoną i szkodliwą. Czy rzeczywiście jest aż tak źle? W tym artykule: Historia pewnej konserwy Najpopularniejsze jedzenie z puszki

    READ MORE