Witamina B6

Witamina B6

Witamina B6 jest szczególnie istotna dla naszego układu nerwowego. Jej niedobory mogą prowadzić do ciągłego uczucia zmęczenia, znacznego obniżenia nastroju czy bezsenności. Przedawkowanie zdarza się niezwykle rzadko i tylko w wyniku nieprawidłowego przyjmowania suplementów z witaminą B6 (nie odnotowano do tej pory hiperwitaminozy spowodowanej przez spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów zawierających witaminę B6). Aby zapewnić sobie jak najlepszą przyswajalność tej witaminy, należy dbać o to, by razem z nią w pożywieniu przyjmować także magnez, cynk, witaminy B1, B2, B5 i C.

Funkcje witaminy B6

  • bierze udział w tworzeniu erytrocytów,
  • uczestniczy w przemianach aminokwasów i metabolizmie węglowodanów,
  • niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
  • zapobiega rozwojowi miażdżycy,
  • uczestniczy w syntezie hormonów,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • przeciwdziała depresji,
  • wykazuje działanie przeciwbólowe.

Skutki niedoboru witaminy B6

  • obniżenie nastroju i depresja,
  • spadek odporności,
  • zmęczenie, apatia,
  • problemy ze snem,
  • zmiany skórne,
  • wypadanie włosów,
  • niedokrwistość,
  • drętwienie kończyn,
  • u dzieci – nieprawidłowy rozwój (opóźnienie umysłowe, niewłaściwa budowa kości),
  • nadwrażliwość,
  • zaburzenia pracy serca,
  • częste infekcje.

Skutki nadmiaru witaminy B6

  • uczucie mrowienia w kończynach,
  • problemy z chodzeniem,
  • słabość mięśni.

Źródła witaminy B6

  • drożdże,
  • otręby pszenne,
  • wątróbka,
  • kasza gryczana,
  • brązowy ryż,
  • orzechy laskowe i włoskie,
  • kiełki pszenicy,
  • mięso wieprzowe,
  • mleko,
  • jajka,
  • soczewica,
  • ryby,
  • banany,
  • szpinak.

Zalecane normy dietetyczne na witaminę B6:

(LEFT) Grupy ludności
(CENTER) Zalecane normy dietetyczne [mg / dzień] –
(RIGHT) Bezpieczna maksymalna dawka niepowodująca ryzyka efektów ubocznych [mg / dzień]

  • Dzieci 1-3 lat – [0,5 mg / dzień] – [30 mg / dzień]
  • Dzieci 4-8 lat – [0,6 mg / dzień] – [40 mg / dzień]
  • Dziewczęta 9-13 lat – [1,0 mg / dzień] – [60 mg / dzień]
  • Młodzież żeńska 14-18 lat – [1,2 mg / dzień] – [80 mg / dzień]
  • Kobiety 19-30 lat – [1,3 mg / dzień] – [100 mg / dzień]
  • Kobiety 31-50 lat – [1,3 mg / dzień] – [100 mg / dzień]
  • Kobiety 50-70 lat – [1,5 mg / dzień] – [100 mg / dzień]
  • Kobiety powyżej 70 lat – [1,5 mg / dzień] – [100 mg / dzień]
  • Kobiety ciężarne do 18 lat – [1,9 mg / dzień] – [80 mg / dzień]
  • Kobiety ciężarne 19-30 lat – [1,9 mg / dzień] – [100 mg / dzień]
  • Kobiety ciężarne 31-50 lat – [1,9 mg / dzień] – [100 mg / dzień]
  • Kobiety karmiące do 18 lat – [2,0 mg / dzień] – [80 mg / dzień]
  • Kobiety karmiące 19-30 lat – [2,0 mg / dzień] – [100 mg / dzień]
  • Kobiety karmiące 31-50 lat – [2,0 mg / dzień] – [100 mg / dzień]
  • Chłopcy 9-13 lat – [1,0 mg / dzień] – [60 mg / dzień]
  • Młodzież męska 14-18 lat – [1,3 mg / dzień] – [80 mg / dzień]
  • Mężczyźni 19-30 lat – [1,3 mg / dzień] – [100 mg / dzień]
  • Mężczyźni 31-50 lat – [1,3 mg / dzień] – [100 mg / dzień]
  • Mężczyźni 50-70 lat – [1,7 mg / dzień] – [100 mg / dzień]
  • Mężczyźni powyżej 70 lat – [1,7 mg / dzień] – [100 mg / dzień]

Dane wg Dietary Reference Intakes, ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE