Dlaczego warto jeść banany?

Dlaczego warto jeść banany?

Banany to jedne z najbardziej lubianych w Polsce owoców. Choć są dość kaloryczne (jeden banan, w zależności od wielkości, zawiera od ok. 70 do 105 kcal), cenimy je za wspaniały smak i bogactwo ważnych dla organizmu składników odżywczych. Jakby tego było mało, jeden banan stanowi sycącą, ale mało inwazyjną dla zdrowego żołądka przekąskę, dlatego jest to jeden z pierwszych owoców, jakie włącza się do menu małego dziecka. Co jeszcze mają w sobie te żółte dary natury i dlaczego nie warto ich sobie odmawiać?

Banany wspomagają układ nerwowy

Te pyszne owoce są dobrym źródłem magnezu, który korzystnie wpływa na pracę mózgu, pomagając m.in. w nauce i lepszej koncentracji, a także poprawiając pamięć. Ponadto, jedzenie bananów, poprawia samopoczucie i… uspokaja. Wszystko dzięki zawartości tryptofanu – organicznego związku chemicznego, który bierze udział w produkcji w organizmie „hormonu szczęścia” – serotoniny. Bananowo – mleczny koktajl jest więc często polecany jako naturalny środek ułatwiający zasypianie osobom, które cierpią na bezsenność.

Banany pomagają w regeneracji organizmu

Codzienne spożywanie choćby jednego banana zalecane jest osobom niedożywionym, wycieńczonym lub przemęczonym. Dlaczego? Ze względu na witaminy, jakie znajdują się w bananach, a są to: witamina A, B1, B2, B6 oraz witaminy C i E. Banany zawierają też żelazo, które bierze udział w produkcji hemoglobiny, dlatego polecane są osobom cierpiącym na anemię.

Banany chronią żołądek i serce

Jako, że banany zawierają wiele potasu, wspaniale wpływają też na pracę serca i całego układu krążenia, m.in. obniżając ciśnienie krwi. Udowodniono też, że banany mogą nawet redukować poziom „złego” cholesterolu – wszystko dzięki zawartości pektyn, czyli korzystnych dla organizmu węglowodanów, najczęściej znajdujących się właśnie w owocach.

Komu nie poleca się bananów?

Choć banany dość rzadko wywołują alergie pokarmowe, osoby, u których stwierdzono uczulenie, powinny ich stanowczo unikać. Poza tym, banany nie są też odpowiednie dla osób cierpiących na artretyzm, gdyż po ich spożyciu w organizmie wzrasta poziom kwasu moczowego, który jest przyczyną tej choroby. Ponadto, na banany muszą uważać cukrzycy – mają one bowiem wysoki indeks glikemiczny.

Uwaga!
Przed jedzeniem banana pamiętajmy, aby zawsze dokładnie myć go pod ciepłą, bieżącą wodą – w ten sposób, oczyścimy go ze wszystkich chemikaliów – banan mógł być bowiem nimi pryskany przed transportem. Obowiązkowo, pamiętajmy też o odkrajaniu końcówek banana z obu stron – mogą znajdować się w nich trujące cysty wydzielane przez różne pasożyty.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Olej Konopny: dlaczego warto go używać?
Włoskie Wina: poznaj ich rodzaje
Ocet Jabłkowy: właściwości
Zdrowa Zupa: krem czy tradycyjna?
Taniny: działanie i właściwości zdrowotne
Bób: właściwości odżywcze