7 nasion, które powinieneś włączyć do jadłospisu

7 nasion, które powinieneś włączyć do jadłospisu

Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak coś tak maleńkiego jak nasiona i pestki, może być tak bogate w wartości odżywcze. Dowiedz się więcej, aby nie pomijać ich więcej w swojej diecie.

Nasiona chia

W jednej łyżce stołowej tych maleńkich nasion znajduje się aż 5 gramów błonnika. Nasiona chia zawierają również białko, kwasy tłuszczowe omega-3, przeciwutleniacze i minerały, takie jak żelazo, wapń, magnez i cynk. Możesz je łatwo dodać do swoich ulubionych potraw, np. płatków zbożowych, warzyw, jogurtu lub budyniu.

Dziki ryż

Jest bogaty w lizynę – aminokwas rzadko spotykany w roślinach. Doskonałej jakości naturalne nasiona i ziarna znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością – Pestki dyni

Są smaczną przekąską. Zaledwie ¼ szklanki zapewnia 16% dziennego zapotrzebowania na żelazo. Zawiera 5 gramów błonnika, czyli więcej niż większość orzechów. Ponadto pestki dyni są dobrym źródłem aminokwasów, białka i kwasów omega-3, a także cynku i magnezu. Pestki dyni możesz dodać do płatków owsianych, babeczek, koktajli, musli i batonów energetycznych. 

Komosa ryżowa

Do najczęstszych odmian komosy ryżowej zaliczamy czerwoną, białą i czarną. Zdrowa żywność ekologiczna ze sklepu internetowego DelikatesyZdrowo jest bogata w różne składniki odżywcze. Gotowane ziarna są pełne białka, minerałów, witamin (np. E) i dziewięciu niezbędnych aminokwasów. Zawierają też przeciwutleniacz zwany kwercetyną. Mają delikatny, orzechowy smak. Komosa ryżowa jest bezglutenowa. Możesz ją jeść na śniadanie zamiast płatków owsianych lub wrzucić do sałatki.

Siemię lniane

Jest pełne składników odżywczych. Tylko dwa nasiona siemienia lnianego zawierają aż 6 gramów błonnika i 4 gramy białka. Siemię lniane jest również bogate w kwas alfa-linolenowy, rodzaj kwasu tłuszczowego omega-3. Siemię lniane wspomaga układ sercowo-naczyniowy. Zawiera również lignany chroniące organizm przed rakiem. Siemię lniane możesz dodać do babeczek. Możesz je również wymieszać z sałatkami, jogurtem, koktajlami, płatkami i zupami.

Proso i gryka

Te ziarna są dobrym źródłem magnezu. Mogą zmniejszyć ryzyko migreny, astmy i zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Są bogate w fosfor – budulec naszego DNA. Kasza jaglana używana jest w pasztecikach, sałatkach i gulaszach. Gryka stanowi ważne źródło białka. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi i reguluje poziom cukru we krwi. Można ją łatwo dodać do posiłków, np. sałatek, pasztecików i zapiekanek.

 

A R T Y K U Ł  Z E W N Ę T R Z N Y

 

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Owoce Aronii: dla zdrowia i urody
Kawa Zbożowa: wady i zalety
Kompulsywne Jedzenie: jak przestać?
Posiłki Dla Pracowników: jaki koszt dla pracodawcy?
Olej Konopny: dlaczego warto go używać?