Otrębowe muffiny

Otrębowe muffiny

Zdrowe muffiny? Jak najbardziej. Muffiny z otrębów? Tak, są przepyszne! Poniżej przedstawiamy przepis.

Jak przygotować otrębowe muffiny?

Składniki na 12 sztuk:

  • 2 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 11 łyżek otrębów (różnych)
  • 3 łyżki lnu mielonego
  • 2 łyżki płatków lnianych
  • 180 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 40 g suszonych daktyli
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 20 kropli Stevii (lub 1/3 szklanki cukru)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. W misce roztrzepujemy żółtka z jogurtem, ekstraktem i Stevią. W osobnej misce mieszamy wszystkie rodzaje otrębów, len mielony, płatki lniane i proszek. Wsypujemy suche składniki do mokrych i łączymy łyżką. Dodajemy wiórki kokosowe i posiekane drobno daktyle. Mieszamy. Masę przekładamy do foremek i pieczemy około 25 minut, na złoty kolor.

Wskazówki:

  • muffinki najlepiej jest piec w silikonowych foremkach
  • zamiast Stevii można użyć cukru (1/3 szklanki) lub miodu (3 łyżki)
Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE