Zdrowe muffiny? Jak najbardziej. Muffiny z otrębów? Tak, są przepyszne! Poniżej przedstawiamy przepis.
Jak przygotować otrębowe muffiny?
Składniki na 12 sztuk:
- 2 jajka (białka i żółtka osobno)
- 11 łyżek otrębów (różnych)
- 3 łyżki lnu mielonego
- 2 łyżki płatków lnianych
- 180 g gęstego jogurtu naturalnego
- 40 g suszonych daktyli
- 20 g wiórków kokosowych
- 20 kropli Stevii (lub 1/3 szklanki cukru)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. W misce roztrzepujemy żółtka z jogurtem, ekstraktem i Stevią. W osobnej misce mieszamy wszystkie rodzaje otrębów, len mielony, płatki lniane i proszek. Wsypujemy suche składniki do mokrych i łączymy łyżką. Dodajemy wiórki kokosowe i posiekane drobno daktyle. Mieszamy. Masę przekładamy do foremek i pieczemy około 25 minut, na złoty kolor.
Wskazówki:
- muffinki najlepiej jest piec w silikonowych foremkach
- zamiast Stevii można użyć cukru (1/3 szklanki) lub miodu (3 łyżki)