Witamina B1

Witamina B1

Witamina B1, nazywana także tiaminą lub aneuryną, to składnik niezwykle ważny dla naszego układu nerwowego oraz przemiany materii. Odgrywa również wielką rolę w procesie gojenia ran, a także wypływa na zmniejszanie odczuwanego bólu. Najczęściej wymienianym skutkiem jej długotrwałych niedoborów jest występowanie choroby beri-beri, która prowadzi do porażenia mięśni i uszkodzenia nerwów.

Funkcje witaminy B1

  • odpowiada za przekazywanie impulsów nerwowych,
  • uczestniczy w odnowie białek,
  • uśmierza ból,
  • uczestniczy w przemianie węglowodanów,
  • wzmacnia układ sercowo-naczyniowy i zwiększa wydolność serca,
  • przyspiesza gojenie ran,
  • uczestniczy w procesie wzrostu.

Przyczyny niedoboru witaminy B1

  • niewłaściwa dieta,
  • alkoholizm,
  • niedożywienie i anoreksja,
  • palenie papierosów,
  • przyjmowanie leków moczopędnych.

Objawy niedoboru witaminy B1

  • zmęczenie,
  • obniżenie nastroju, a nawet stany depresyjne,
  • problemy z koncentracją,
  • drażliwość,
  • zaburzenia snu,
  • zaburzenia pamięci,
  • wzrost ciśnienia tętniczego,
  • choroba beri-beri,
  • oczopląs,
  • nudności, wymioty lub biegunki.

Objawy przedawkowania witaminy B1

  • zawroty głowy,
  • zmęczenie,
  • drżenie mięśni,
  • nadmierne pocenie się,
  • arytmia serca.

Źródła witaminy B1

  • nasiona słonecznika,
  • drożdże,
  • wieprzowina,
  • kiełki pszenicy,
  • kasza gryczana,
  • orzechy laskowe,
  • pieczywo pełnoziarniste,
  • ryż brązowy,
  • jaja.

Zalecane normy dietetyczne na witaminę B1

Grupy ludności – Zalecane normy dietetyczne [mg / dzień]

  • Dzieci 1-3 lat – [0,5 mg / dzień]
  • Dzieci 4-8 lat – [0,6 mg / dzień]
  • Dziewczęta 9-13 lat – [0,9 mg / dzień]
  • Młodzież żeńska 14-18 lat – [1,0 mg / dzień]
  • Kobiety 19-30 lat – [1,1 mg / dzień]
  • Kobiety 31-50 lat – [1,1 mg / dzień]
  • Kobiety 50-70 lat – [1,1 mg / dzień]
  • Kobiety powyżej 70 lat – [1,1 mg / dzień]
  • Kobiety ciężarne do 18 lat – [1,4 mg / dzień]
  • Kobiety ciężarne 19-30 lat – [1,4 mg / dzień]
  • Kobiety ciężarne 31-50 lat – [1,4 mg / dzień]
  • Kobiety karmiące do 18 lat – [1,4 mg / dzień]
  • Kobiety karmiące 19-30 lat – [1,4 mg / dzień]
  • Kobiety karmiące 31-50 lat – [1,4 mg / dzień]
  • Chłopcy 9-13 lat – [0,9 mg / dzień]
  • Młodzież męska 14-18 lat – [1,2 mg / dzień]
  • Mężczyźni 19-30 lat – [1,2 mg / dzień]
  • Mężczyźni 31-50 lat – [1,2 mg / dzień]
  • Mężczyźni 50-70 lat – [1,2 mg / dzień]
  • Mężczyźni powyżej 70 lat – [1,2 mg / dzień]

Dane wg Dietary Reference Intakes, ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Selen: jego niezwykłe funkcje
Wapń: właściwości i funkcje
Witamina B6: skutki niedoboru i nadmiaru
Witamina C: właściwości i zastosowanie
Żelazo: funkcje, skutki niedoboru i przedawkowania