Elektrolity są to związki chemiczne, które posiadają zdolność przewodzenia elektrycznego. Zaliczamy do nich przede wszystkim: sód, potas, magnez i wapń. Elektrolity występują w płynach ustrojowych w naszym ciele, a ich odpowiedni poziom jest niezbędny do właściwego funkcjonowania organizmu. Elektrolity znajdują się niemal w każdym posiłku i napoju, jaki spożywamy, co oznacza, że odpowiednia dieta wystarczy, by na co dzień przyjmować ich potrzebne ilości. Niedobory elektrolitów, mające znaczący wpływ na nasze samopoczucie, spowodowane są przede wszystkim odwodnieniem organizmu – czy to w wyniku nadmiernego wysiłku, czy zbyt długiego przebywania na słońcu.
Objawy niedoboru elektrolitów w organizmie
- pogorszenie samopoczucia,
- osłabienie,
- drżenie mięśni,
- zawroty i bóle głowy,
- arytmia,
- mdłości,
- senność.
Co może spowodować spadek elektrolitów w organizmie?
- wytężony wysiłek fizyczny,
- przyjmowanie niewystarczającej ilości płynów,
- gorączka, biegunka i wymioty,
- upalna pogoda, przebywanie na słońcu i nadmierne pocenie się.
Jak uniknąć niedoborów elektrolitów?
- przyjmować większe ilości płynów (w tym przede wszystkim wody mineralnej) w okresach wzmożonego wysiłku fizycznego, upałów i chorób powodujących odwodnienie,
- stosować dietę bogatą w sód, potas, wapń i magnez,
- w przypadku osób trenujących – pić napoje izotoniczne w trakcie ćwiczeń,
- w przypadku chorób powodujących spore ubytki elektrolitów – przyjmować poszczególne pierwiastki w postaci suplementów (po konsultacji lekarskiej).
Źródła elektrolitów
- potas: suszone morele i figi, banany, awokado, ziemniaki, seler, pomidory, kiwi;
- sód: sól kuchenna, żółty ser, drób, ryby, przyprawy;
- magnez: gorzkie kakao, kasza gryczana, orzechy, migdały, pestki dyni, rośliny strączkowe;
- wapń: mleko, maślanka, żółty ser, jogurty, kefir, twaróg, szpinak, ziarno sezamowe.