Faszerowane ziemniaki

Faszerowane ziemniaki

Ziemniaki w nowej odsłonie. Możesz użyć tego popularnego produktu w niecodziennym stylu. Poniżej opisujemy jak przygotować faszerowane ziemniaki.

Jak przygotować faszerowane ziemniaki?

Składniki:

  • 10 dużych ziemniaków
  • 60 g masła
  • 250 g sera pleśniowego
  • 2 łyżki posiekanych ziół (np. tymianek, natka z pietruszki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • olej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

Sposób przygotowania:

1. Opłucz ziemniaki i ugotuj na półmiękko w osolonej wodzie.
2. Po osuszeniu i wystygnięciu ziemniaków odetnij z jednej strony wierzch każdego z nich. Łyżeczką wydrąż większość ziemniaka i posmaruj środek masłem.
3. Odcięte części ziemniaka obierz, wrzuć do miski razem z wydrążonymi ziemniakami i zmiksuj na puree.
4. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Kiedy się zeszkli, dodaj pokruszony ser pleśniowy, wymieszaj, dodaj posiekane zioła i puree. Zamieszaj wszystko i poduś przez kilka minut.
5. Wyciśnij czosnek i razem z przyprawami dodaj do masy serowo-ziemniaczanej. Wymieszaj dokładnie.
6. Napełnij wydrążone ziemniaki farszem i rozłóż na natłuszczonej blasze.
7. Piecz w piekarniku przez ok. pół godziny w temperaturze 170°C.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE