Witamina B3 (PP)

Witamina B3 (PP)

Witaminy B3, zwanej także witaminą PP i niacyną, nie należy ignorować. Jej niedobory zdarzają się stosunkowo rzadko (witamina występuje w wielu produktach, które spożywamy na co dzień), są jednak szybko zauważalne i bardzo uciążliwe. Do najbardziej charakterystycznych objawów należą mniejsza odporność na zimno i zmiany skórne.

Witamina B3 ma szerokie zastosowanie w leczeniu profilaktycznym i objawowym. Stosuje się ją m.in. w łagodzeniu bólów menstruacyjnych i migrenowych, leczeniu chorób skóry czy obniżaniu cholesterolu i ciśnienia.

Funkcje witaminy B3

  • uczestniczy w rozkładzie i utlenianiu węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów,
  • bierze udział w przemianach metabolicznych,
  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • uczestniczy w syntezie hormonów,
  • wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • pomaga zachować prawidłowy stan skóry.

Przyczyny niedoboru witaminy B3

  • niedożywienie,
  • niewłaściwa dieta,
  • alkoholizm,
  • długotrwałe przyjmowanie leków na gruźlicę lub przeciwpadaczkowych,
  • choroba Hartnupów,
  • choroba Hodkinsa,
  • hipercholesterolemia,
  • schizofrenia,
  • depresja.

Skutki niedoboru witaminy B3

  • osłabienie organizmu,
  • problemy ze snem,
  • bóle głowy,
  • kłopoty z koncentracją i zaburzenia pamięci,
  • spowolnienie metabolizmu (zmniejszenie tolerancji na zimno),
  • pelagra (rumień lombardzki) – objawia się stanem zapalnym skóry, dolegliwościami ze strony układu pokarmowego (głównie biegunką) i otępieniem,
  • znacząca zmiana nastroju (złość, agresja, niepokój, nadmierna aktywność),
  • większa wrażliwość skóry na słońce,
  • zmiany skórne (wysypki, plamy, zapalenie),
  • zapalenia w obrębie jamy ustnej.

Skutki przedawkowania witaminy B3

  • zmiany skórne: przesuszenie, zaczerwienienie, wysypki,
  • bóle brzucha i mdłości,
  • hiperglikemia,
  • arytmia,
  • zmniejszenie łaknienia,
  • niewydolność wątroby,
  • bóle głowy i szum w uszach.

Źródła witaminy B3

  • drożdże,
  • otręby pszenne,
  • orzeszki ziemne,
  • rośliny strączkowe,
  • sery,
  • grzyby,
  • ziemniaki,
  • pomidory,
  • mięso (wieprzowe, wołowe, drobiowe, cielęce),
  • ryby,
  • soja.

Zalecane normy dietetyczne na witaminę B3

[left] Grupy ludności
[center] Zalecane normy dietetyczne [mg / dzień]
[right] Bezpieczna maksymalna dawka niepowodująca ryzyka efektów ubocznych [mg / dzień]

  • Dzieci 1-3 lat – [6 mg / dzień] – [10 mg / dzień]
  • Dzieci 4-8 lat – [8 mg / dzień] – [15 mg / dzień]
  • Dziewczęta 9-13 lat – [12 mg / dzień] – [20 mg / dzień]
  • Młodzież żeńska 14-18 lat – [14 mg / dzień] – [30 mg / dzień]
  • Kobiety 19-30 lat – [14 mg / dzień] – [35 mg / dzień]
  • Kobiety 31-50 lat – [14 mg / dzień] – [35 mg / dzień]
  • Kobiety 50-70 lat – [14 mg / dzień] – [35 mg / dzień]
  • Kobiety powyżej 70 lat – [14 mg / dzień] – [35 mg / dzień]
  • Kobiety ciężarne do 18 lat – [18 mg / dzień] – [30 mg / dzień]
  • Kobiety ciężarne 19-30 lat – [18 mg / dzień] – [35 mg / dzień]
  • Kobiety ciężarne 31-50 lat – [18 mg / dzień] – [35 mg / dzień]
  • Kobiety karmiące do 18 lat – [17 mg / dzień] – [30 mg / dzień]
  • Kobiety karmiące 19-30 lat – [17 mg / dzień] – [35 mg / dzień]
  • Kobiety karmiące 31-50 lat – [17 mg / dzień] – [35 mg / dzień]
  • Chłopcy 9-13 lat – [12 mg / dzień] – [20 mg / dzień]
  • Młodzież męska 14-18 lat – [16 mg / dzień] – [30 mg / dzień]
  • Mężczyźni 19-30 lat – [16 mg / dzień] – [35 mg / dzień]
  • Mężczyźni 31-50 lat – [16 mg / dzień] – [35 mg / dzień]
  • Mężczyźni 50-70 lat – [16 mg / dzień] – [35 mg / dzień]
  • Mężczyźni powyżej 70 lat – [16 mg / dzień] – [35 mg / dzień]

Dane wg Dietary Reference Intakes, ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Chrom: wspomaga odchudzanie
Witamina B5: skutki niedoboru i przedawkowania
Selen: jego niezwykłe funkcje
Witamina B2: skutki niedoboru
Fluor: właściwości i zastosowanie