Witamina B12

Witamina B12

Witamina B12 (występująca jako cyjanokobalamina i kobalamina) jest niezwykle istotna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego, wytwarzania krwi oraz kwasów tłuszczowych. Ma najbardziej skomplikowaną strukturę wśród witamin. Jej aktywną formę produkują jedynie mikroorganizmy czyli wirusy, bakterie, drożdże i grzyby.

Niedobór witaminy B12

Na niedobór tej witaminy narażone są przede wszystkim osoby, które nie spożywają mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli wegetarianie i weganie, a także osoby starsze oraz osoby którym usunięto dolną część jelita cienkiego (z której organizm człowieka absorbuje witaminę B12).

Skutki niedoborów witaminy B12:

  • zaniki pamięci,
  • osłabienie,
  • upośledzenie pamięci,
  • demencja,
  • depresja,
  • zmiany nastrojów,
  • psychozy,
  • niedokrwistość (anemia),
  • zawał serca mięśniowego,
  • zakrzepica żył,
  • schorzenia układu nerwowego,
  • zanik nerwy wzrokowego.

Powszechnie uważa się, że krótkotrwały niedobór witaminy B12 nie powoduje uszkodzenia układu nerwowego, ale długotrwały niedobór prowadzi do nieodwracalnych zmian i powikłań.

Źródła witaminy B12

  • mięso,
  • wędliny,
  • ryby,
  • nabiał,
  • jaja,
  • produkty pochodzenia zwierzęcego.

Mięso, ryby i jaja zawierają trochę więcej B12 w porównaniu do mleka i nabiału. Produkty roślinne nie zawierają aktywnych form witaminy B12, które są wchłaniane przez ludzki organizm.

Osoba odżywiająca się w sposób typowy dla krajów zachodnich i Polski, czyli łącząca w swojej diecie mięso, wędliny, ryby i produkty mięsne, spożywa dwa lub trzy razy więcej witaminy B12 niż wynosi jej zapotrzebowanie. Jednakże nie zaobserwowano dotychczas skutków ubocznych podwyższonej dziennej dawki witaminy B12.

Uzupełnianie niedoborów witaminy B12

Lekarze i dietetycy zalecają aby weganie, wegetarianie, osoby starsze, a także osoby, które często używają środków na nadkwasotę, spożywały witaminę B12 w postaci suplementów dostępnych w aptekach. Niestety, ocenia się że jedynie 1% witaminy pochodzącej z suplementów jest wchłaniany przez organizm człowieka.

Innym rozwiązaniem jest spożywanie drożdży odżywczych, które są doskonałym źródłem tej witaminy. Jedna pełna łyżka stołowa drożdży odżywczych zawiera mniej więcej tyle witaminy B12, ile potrzebuje codziennie nasz organizm.

Najlepszą strategią jest zapobieganie niedoborom witaminy B12 w organizmie, dlatego tak istotna jest zróżnicowana dieta, a w przypadku osób, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, właściwa suplementacja. W przeciwnym razie grozi nam ryzyko zmian w układzie nerwowym, czyli „centrum dowodzenia” ludzkiego ciała.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Wapń: właściwości i funkcje
Kwas Foliowy: zapotrzebowanie i skutki niedoboru
Witamina B4: funkcje, skutki niedoboru i przedawkowania
Witaminy I Minerały: ich korzystny wpływ na psychikę
Witamina C: właściwości i zastosowanie