Wbrew pozorom, anemia (inaczej niedokrwistość) nie dotyka jedynie osób niedożywionych i wegetarian. Niedobory żelaza w diecie to tylko jedna z wielu możliwych przyczyn anemii i dopiero lekarz, po wykonaniu dodatkowych badań, może dokładnie określić, czego jest objawem. Anemia bowiem nie jest chorobą samą w sobie i zawsze oznacza, że w organizmie coś jeszcze nie działa tak, jak powinno. Czasem rzeczywiście jest to błąd w diecie i wystarczy włączenie do jadłospisu konkretnych produktów lub przyjęcie suplementów, żeby zaradzić problemowi. Innym razem anemia może wskazywać na to, że gdzieś ubywa nam za dużo krwi – czy to w wyniku zbyt obfitych miesiączek, czy z powodu krwawienia w przewodzie pokarmowym. Bardzo ważne jest rozpoznanie dokładnej przyczyny tych nieprawidłowości – niektóre z nich, jeśli nieleczone, mogą doprowadzić do wielu poważnych konsekwencji.
Objawy anemii
- długotrwałe uczucie zmęczenia, osłabienia i niewyspania – niezależnie od ilości snu czy wypoczynku,
- obniżenie nastroju, niechęć do wykonywania codziennych czynności,
- bladość skóry i spojówek,
- spłycony oddech, zadyszka,
- szybsze męczenie się przy aktywności fizycznej,
- mniejsza odporność na zimno,
- stany podgorączkowe,
- obniżona koncentracja, problemy z pamięcią,
- pogorszenie kondycji włosów (suchość, łamliwość), wypadanie włosów,
- kołatanie serca,
- szumy uszne.
Zaobserwowanie nawet kilku z powyższych objawów powinno skłonić nas do wizyty u lekarza rodzinnego, który prawdopodobnie da nam skierowanie na badania krwi, a w przypadku wystąpienia nieprawidłowości (w zakresie wyników hemoglobiny, hematokrytu i erytrocytów) – zleci kolejne badania lub wizyty u specjalistów. Jeśli anemia jest wynikiem wyłącznie niewłaściwej diety, konieczna będzie nieduża zmiana nawyków żywieniowych (wprowadzenie większej ilości produktów zawierających żelazo) w celu zapobiegnięcia przyszłym problemom z niedokrwistością.