Witamina B12 – dlaczego nasz organizm potrzebuje kobalaminy?

Witamina B12 – dlaczego nasz organizm potrzebuje kobalaminy?

Czy wiesz, że niedobór kobalaminy często jest trudny do wykrycia, a jego objawy są błędnie przypisywane chorobom o podłożu psychicznym? Większość z nas nie zna podstawowych właściwości witaminy B12. Ten związek reguluje działanie całego organizmu i umożliwia codzienne funkcjonowanie. Sprawdź, w jaki sposób kobalamina chroni nas przed niebezpiecznymi schorzeniami.

Ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12?

Witamina B12 nie jest syntetyzowana w organizmie. Oznacza to, że należy ją dostarczać wraz z codzienną dietą. Wchłanianie kobalaminy jest uzależnione od jej podaży, obecności jonów wapnia oraz aktywności w żołądku. Instytut Żywności i Żywienia wydał oficjalne zalecenia określające dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12. Dorośli mężczyźni i kobiety powinni dostarczać sobie 2,4 µg kobalaminy na dobę. Normy dla młodzieży są dokładnie takie same. Mniejsze dawki obowiązują w przypadku dzieci, z kolei kobiety w ciąży mogą przyjmować nawet 2,6 µg witaminy B12, a panie karmiące piersią aż 2,8 µg.

Objawy niedoboru kobalaminy

Najczęstsze przyczyny niedoboru kobalaminy to mało zróżnicowana dieta oraz całkowite wyeliminowanie produktów mięsnych. Wegetarianie i weganie powinni przyjmować suplementy diety, w których znajduje się witamina B12. Zbyt niski poziom kobalaminy czasem ma swoje źródło w schorzeniach zdrowotnych, takich jak zaburzenia wchłaniania, czy infekcje. Niedobór ujawnia się z dużym opóźnieniem, a jego charakterystyczne objawy to na przykład:

  • stany zapalne w obrębie jamy ustnej i języka,
  • ogólne osłabienie i zawroty głowy,
  • zaburzenia pamięci i trudności z koncentracją,
  • stany depresyjne i reakcje paranoidalne,
  • drgawki i ograniczone czucie w kończynach.

Symptomy awitaminozy zazwyczaj budzą niepokój, a wykrycie ich przyczyny z reguły zajmuje wiele czasu. Niedobór kobalaminy prowadzi do niedokrwistości megaloblastycznej – jej leczenie opiera się na odpowiedniej suplementacji, dobrze zbilansowanej diecie i eliminacji źródła choroby.

Kto powinien zażywać suplementy diety z witaminą B12?

Kapsułki zawierające kobalaminę powinny zażywać przede wszystkim osoby niejedzące mięsa. Lekarze często zalecają suplementację witaminy B12 kobietom w ciąży oraz matkom karmiącym piersią. W grupie narażonej na niedobór kobalaminy znajdują się także seniorzy oraz osoby cierpiące na stany depresyjne. Witamina B12 pomoże sportowcom, którzy uprawiają dyscypliny wymagające wysokiej wydolności. Dzięki odpowiedniej suplementacji w ich ciele powstanie więcej czerwonych krwinek, które zapewnią optymalne dotlenienie organizmu.

Naturalne źródła kobalaminy

Witamina B12 występuje głównie w produktach odzwierzęcych. Osoby szukające najbogatszych źródeł kobalaminy powinny sięgnąć po:

  • wołowinę,
  • wieprzowinę,
  • drób,
  • ryby,
  • mleko i jego przetwory,
  • jaja.

Weganie znajdą wspomnianą witaminę tylko w jednym produkcie – są nim fermentowane warzywa. W tym przypadku źródło kobalaminy stanowią bakterie fermentacyjne. Niestety, jest to jedyna, odpowiednia dla wegan potrawa z witaminą B12, dlatego warto uzupełniać jej poziom poprzez bezpieczną suplementację.

ARTYKUŁ ZEWNĘTRZNY

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *