Pistacje – zielony skarbiec zdrowia

Pistacje – zielony skarbiec zdrowia

Pistacje, to orzechy niemal tak stare, jak świat. Z historii wiemy, że gustowali w nich królowie i wspomina o nich nawet Biblia. Dzięki pysznemu smakowi, są popularne niemal na całym świecie, a w Azji nazywa się je „orzechami szczęścia”. Uchodzą też za zdrowy przysmak osób, które na pierwszym miejscu podczas komponowania codziennej diety stawiają jakość pożywienia. Co takiego mają zatem w sobie te zielone orzechy i jakie płyną z tego korzyści dla organizmu?

Witaminy

Pistacje są nieocenionym źródłem witamin z grupy B, które m.in. korzystnie wpływają na układ nerwowy. Znajdziemy w nich witaminy: B1, B2, B3 (niacyna), B5, B6 (której są nieocenionym źródłem – mają jej tyle samo, co wątroba wołowa!), B7 (biotyna) oraz B9 (kwas foliowy).

Poza tym, w pistacjach znajduje się także odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku witamina A oraz prawdziwe źródło młodości – witamina E.

Makroskładniki

Oprócz zbawiennego wpływu na układ nerwowy, pistacje poprawiają także stan skóry, włosów i paznokci, korzystnie wpływają na pracę serca oraz wzmacniają kości i mięśnie. Dzieje się tak, ponieważ w pistacjach znajdują się cenne dla organizmu pierwiastki: magnez, potas i wapń.

Mikroskładniki

Jakby tego było mało, jedzenie pistacji pomoże także w regulacji poziomu mikroskładników w organizmie. Są one bowiem źródłem żelaza, miedzi oraz manganu. Te składniki m.in. dodadzą nam energii oraz pomogą zwalczać codzienne, groźne ataki wolnych rodników.

Inne substancje

Błonnik – pistacje to jedne z najbardziej obfitujących w błonnik orzechów, dlatego polecane są osobom dbającym o linię. Jedna porcja orzeszków zawiera bowiem porównywalną do miseczki płatków owsianych ilość błonnika,

Antyoksydanty – powszechnie uważa się, że pistacje są wspaniałym źródłem przeciwutleniaczy, które zapobiegają nowotworom. Niektórzy naukowcy uważają, że jedna porcja (30g) tych zielonych orzeszków ma więcej właściwości antyoksydacyjnych niż filiżanka zielonej herbaty,

Luteina – to związek chemiczny, który nadaje pistacjom zielony kolor oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Luteina chroni także nasze oczy przed uszkodzeniami związanymi z atakami wolnych rodników i zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej, które w organizmie może rozwijać się całymi latami i, w konsekwencji, prowadzić do całkowitej ślepoty w późniejszym wieku.

Znając już właściwości zdrowotne pistacji, warto sięgać po ich niewielkie porcje np. raz w tygodniu. Pomoże to w naturalny sposób ochronić organizm przed potencjalnym nowotworem i w smaczny sposób wesprze kurację odchudzającą. Zwłaszcza, że jedna pistacja to jedynie 3 kalorie! 🙂

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE