Kwas foliowy – zapotrzebowanie, niedobór, produkty, które go zawierają

Kwas foliowy – zapotrzebowanie, niedobór, produkty, które go zawierają

Ponadto pomaga przy wzroście i funkcjonowaniu wszystkich komórek w organizmie. Jej odpowiedni poziom jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży i noworodków.

Kwas foliowy – zapotrzebowanie

Odpowiedni poziom kwasu foliowego u kobiet w ciąży odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. W związku z tym suplementację kwasem foliowym zaleca się już kobietom planującym powiększenie rodziny. Jest on jednak istotnym składnikiem dla każdego organizmu, niezależnie od płci czy wieku.

Zachowanie odpowiedniego poziomu kwasu foliowego w organizmie pozwala na uniknięcie chorób serca, między innymi: zawału serca, niedokrwistości, miażdżycy oraz niektórych nowotworów. Ponadto kwas foliowy okaże się pomocny osobom cierpiącym na bezsenność czy stany depresyjne. Witamina przyczynia się także do produkcji hormonów szczęścia. Warto uzupełniać niedobory kwasu foliowego, by uniknąć różnego rodzaju chorób

Kwas foliowy – niedobór

Kwas foliowy wywiera duży wpływ na zdrowie organizmu, przy czym jego niedobory mogą wiązać się z różnymi dolegliwościami, takimi jak:

  • zahamowanie wzrostu i odbudowy komórek organizmu,
  • anemia megaloblastyczna,
  • zaburzenia trawienia,
  • niedożywienie,
  • biegunka,
  • zmniejszenie apetytu,
  • stany zapalne błony śluzowej jamy ustnej i języka,
  • bóle głowy.

Zapotrzebowanie na kwas foliowy u kobiet w ciąży jest o 122% większe niż u reszty społeczeństwa i wynosi 400 mikrogramów.

Kwas foliowy – produkty, które go zawierają

Kwas foliowy znajdziemy w kapsułkach, dostępnych w aptekach. Warto jednak wiedzieć, że można go znaleźć w wielu produktach spożywczych, takich jak:

  • drożdże,
  • fasola,
  • groszek,
  • cykoria,
  • sok pomarańczowy,
  • ryż,
  • szpinak,
  • szparagi,
  • warzywa (zielone liście),
  • rzepa,
  • żółtka jaj,
  • soja,
  • soczewica,
  • ziarna pszenicy,
  • jęczmień,
  • brokuł,
  • kalafior,
  • wątróbka (nie wolno jeść w nadmiernych ilościach).

Kwas foliowy a ciąża

Jeżeli przyszła mama ma niedobór kwasu foliowego w swoim organizmie, powinna wiedzieć, że jej dziecko może mieć źle wykształcony centralny układ nerwowy. Takie niedobory mogą również sprawić, że maleństwo urodzi się z rozszczepieniem kręgosłupa lub wadą cewy moczowej, czyli przepukliną mózgową, oponową, mózgowo-rdzeniową lub rdzeniową. Występuje także wzmożone ryzyko rozszczepienia wargi lub podniebienia. Dodatkowo dziecko może urodzić się z wrodzoną wadą serca. Przeprowadzono szereg badań, których wyniki dowiodły, że jeżeli kobieta stosuje suplementację kwasem foliowym przed zajściem w ciążę oraz do końca drugiego trymestru, chroni swoje dziecko przed wystąpieniem wyżej wymienionych wad.

Kwas foliowy – przeciwwskazania

Stosowanie kwasu foliowego nie jest polecane jedynie osobom, których organizm nie jest w stanie go przyswoić. Problem z metabolizmem kwasu foliowego ma związek z mutacjami genetycznymi, które występują w enzymach odpowiedzialnych za ów metabolizm. Chodzi w szczególności o reduktazę metylenotetrahydrofolianową (MTHFR). U osób, u których wykryto taką mutację, lekarze nie zauważają żadnych objawów medycznych. Lekarz może jednak zlecić badania krwi, które wykaże mutację związaną z nieprzyswajaniem kwasu foliowego. Przyczyną do ich zlecenia mogą być choroby układu krążenia, powracające samoistne poronienia, patologie ciążowe, upośledzenie umysłowe, padaczka, choroba zakrzepowo-zatorowa.

 
A R T Y K U Ł  S P O N S O R O W A N Y

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Fluor: właściwości i zastosowanie
Witamina B5: skutki niedoboru i przedawkowania
Witamina D: dlaczego jest ważna?
Witamina B6: skutki niedoboru i nadmiaru