Błonnik jest substancją pochodzenia roślinnego, która odgrywa dużą rolę w regulacji pracy układu trawiennego. Z tego względu, że sam błonnik nie ulega trawieniu – a więc nie dostarcza organizmowi składników odżywczych niezbędnych do produkcji energii – przez długi czas nie był uważany za ważny element diety. W ostatnich latach jednak coraz więcej naukowców zaczyna doceniać jego wpływ na proces trawienia.
Błonnik ułatwia odchudzanie
Niektóre tylko z funkcji błonnika w naszym organizmie, to: przyspieszanie przemiany materii, obniżanie poziomu cholesterolu, oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji, wyrównywanie poziomu glukozy, usuwanie zaparć i wzdęć.
Jedzenie produktów bogatych w błonnik ma jeszcze jedną, bardzo ważną dla odchudzających się zaletę: dzięki nim dłużej odczuwamy sytość. To chroni nas przed podjadaniem, tak szkodliwym dla każdej diety. Poniżej znajdziesz listę produktów zawierających znaczące ilości błonnika.
Lista produktów bogatych w błonnik
- wiórki kokosowe – 16,30g
- migdały – 11,20g
- pistacje – 10,80g
- orzeszki ziemne – 9,20g
- suszone figi – 12,20g
- suszone morele – 9g
- suszone jabłko – 8,70g
- soczewica – 7,90g
- sezam – 7,79g
- otręby kukurydziane – 85,47g
- maliny – 6,80g
- cukinia – 1,40g
- jęczmień suchy – 15,60g
- gruszka – 2,40g
- groch łuskany – 8,30g
- czerwona fasola – 6,40g
- brokuły – 3g
- awokado – 5g