Zdrowie zaklęte w soku

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / Sprzęt kuchenny

Zdrowie zaklęte w soku

Soki owocowe i warzywne wpływają korzystnie na zdrowie na wiele różnych sposobów: poprawiają przemianę materii, wspomagają układ immunologiczny i zawierają duże ilości antyoksydantów.

Wiele z nich wspomaga pamięć, obniża poziom cholesterolu, korzystnie działa na wzrok, a nawet wykazuje właściwości antynowotworowe. Bez przesady można powiedzieć, że soki owocowe i warzywne to płynne zdrowie.

Jeśli myśląc "sok", mamy na myśli "zdrowie", to nie mylimy się. Są one rzeczywiście ekstraktem tego, co najzdrowsze w owocach i warzywach. Musimy jednak rozumieć, że do naszej codziennej diety trafia zwykle wiele różnych rodzajów soku – niektóre z nich bardziej wartościowe, a inne mniej.

Poza najzdrowszymi sokami, świeżo wyciśniętymi z owoców i warzyw, wyróżnić można kilka innych jego rodzajów, w zależności od sposobu przygotowania. Na półkach sklepowych znajdziemy zatem na przykład soki wyprodukowane z zagęszczonych półproduktów, rozcieńczone wodą i pasteryzowane. Popularną metodą przedłużającą termin przydatności do spożycia – a więc czas, jaki produkt może stać w kartonie w sklepie – jest właśnie pasteryzacja,  polegająca na krótkotrwałym ogrzewaniu soku. Rzecz w tym, że wiele źródeł naukowych dowodzi, że ta metoda może również niszczyć niektóre witaminy i naturalne enzymy ważne dla naszego zdrowia, zawarte w wyciskanych owocach czy warzywach.



sok
 

 

Zdrowie to nie miejsce na kompromisy. Na szczęście, nie jesteśmy na nie skazani. Najzdrowsze, świeżo wyciśnięte soki owocowe przygotujemy samodzielnie, we własnej kuchni. Każdy z nas będzie mógł przy tym kontrolować w pełni jakość owoców i warzyw, których użyje, a przy okazji również oszczędzić pieniądze.

Właśnie w tym celu powstały wyciskarki do soków. Działają one na zasadzie wolnoobrotowego kruszenia i miażdżenia owoców i warzyw. W ten sposób wydobywają z nich to, co w najlepsze, nie obniżając jakości wyciskanego soku. W przeciwieństwie do sokowirówek nie napowietrzają i nie nagrzewają soku – przez co dłużej zachowuje świeżość i wartości odżywcze. Warto zapoznać się szerzej z zaletami i wadami technologii działania wyciskarek:

Obecnie, spotkać można w sprzedaży różne modele wyciskarek. Jedną z popularniejszych jest wyciskarka Sana EUJ-707. Wyróżnia się między innymi swoimi funkcjami, wydajnością i jakością. Dzięki możliwości regulacji gęstości soku łatwo przygotujemy dzięki niej również nie tylko soki klarowne, ale również soki gęste, a nawet przeciery i musy. To niezwykle ważne, ponieważ miąższ wielu popularnych owoców i warzyw, na przykład jabłek, dostarcza organizmowi duże ilości błonnika, korzystnie wpływającego na pracę jelit i wspomagającego odchudzanie.



wyciskarka
 

 

Wyciskarka do soków Sana EUJ-707 nie jest przy tym skomplikowanym w utrzymaniu urządzeniem. Przeciwnie, jej konstrukcja została pomyślana tak, że jej codzienna obsługa i utrzymanie w czystości są dziecinnie proste. Zaledwie cztery części robocze i brak trudnodostępnych zakamarków, w których mogłyby gromadzić się zanieczyszczenia, sprawiają, że łatwo utrzymać ją w czystości i zachowywać niezbędną higienę.To ważna kwestia, na którą warto zwrócić uwagę, przy zakupie wyciskarki. Jeżeli będzie ona pracochłonna w myciu, to może zwyczajnie zniechęcić nas do wyciskania soków.

Wyciskarka do soków Sana EUJ-707 pozwoli nam przygotować różne rodzaje soku, z praktycznie wszystkich gatunków owoców, warzyw i ziół. Możemy zatem dowolnie eksperymentować i próbować nowych smaków. Warto wiedzieć, jakie mają właściwości:

  • sok jabłkowy – zawiera komplet wielu ważnych dla zdrowia witamin i składników mineralnych (witaminy B i C, błonnik, potas, magnez, wapń, żelazo, kwas foliowy, cynk). Szczególnie polecane jest spożywanie soku gęstego, z zawartością pulpy owocowej. Błonnik zawarty w soku z jabłek wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom. Sok zmniejsza ryzyko udaru, nowotworu płuc i prostaty, korzystnie wpływa również na stan skóry i wspomaga odporność organizmu.
  • sok pomarańczowy – bogaty w witaminy A, B, C, E, PP, a także wapń, błonnik, potas, fosfor, magnez, sód, cynk, żelazo, kwas foliowy, błonnik i pektyny. Dzięki tej zawartości dobroczynnie wpływa na układ krwionośny, zmniejsza poziom cholesterolu, a w ten sposób zapobiega chorobom serca i naczyń krwionośnych. Wykazuje również wyraźny wpływ na układ odpornościowy oraz działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
  • sok marchwiowy - zawiera między innymi witaminę A, witaminy z grupy B (np. B3, B6, B12), a także C, PP, E, K i kwas foliowy. Sok ten poprawia ogólną wydolność fizyczną i ma właściwości oczyszczające organizm z toksyn i wzmacniające odporność organizmu. Poprawia również strukturę włosów, zębów i paznokci, korzystnie wpływa na wzrok i koloryt skóry. Polecany jest osobom z nadciśnieniem tętniczym.
  • sok z buraka – to prawdziwa "bomba odżywcza"! Polecany jest osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Wzmacnia odporność, leczy zaparcia i wzdęcia.


wyciskarka

 


Wyciskarka do soków Sana EUJ-707 pozwoli ci przygotować te, i wiele innych soków. Dzięki niej będziesz w stanie dostosować rodzaj soku do twoich upodobań i potrzeb zdrowotnych. Polecamy spróbować mieszanek różnych owoców i warzyw, nie tylko dostarczających zróżnicowanych składników odżywczych, ale również wspaniałych w smaku.

Oprócz soków, wyciskarka Sana posiada także wiele innych funkcji dodatkowych, które pozwalają przygotować różnorodne, zdrowe dania i desery. Dzięki niej można zrobić mleko sojowe lub migdałowe, masło orzechowe, musy i przeciery, hummus, pasty do smarowania kanapek, a nawet domowej roboty makaron. Oto film, który przedstawia niektóre z jej możliwości:

Po więcej informacji na temat wyciskarki Sana lub innych modeli wyciskarek warto odwiedzić stronę: www.eujuicers.pl.

 

A R T Y K U Ł  S P O N S O R O W A N Y

Tagi (2): ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.91/5 (6 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Zdrowie zaklęte w soku: