Hummus – dobry sposób na przekąski

Hummus – dobry sposób na przekąski

Hummus to idealna przekąska na imprezę oraz jedna z ulubionych przystawek wegetarian. Podpowiadamy jak zrobić hummus.

W tym artykule:

Jak przygotować hummus?

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 80 ml tahini (masła sezamowego)
  • przegotowana woda
  • oliwa z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Opłucz ciecierzycę i osusz.
2. Zmiksuj ciecierzycę w blenderze na gładką masę. Dodaj sok z cytryny, wyciśnięty czosnek, kumin, sól, tahini, 2 łyżki wody, łyżkę oliwy i ponownie wszystko zmiksuj. Sprawdź, czy smak jest odpowiednio wyrazisty – jeśli nie, dodaj więcej soku, czosnku, kuminu lub soli – wedle gustu. Jeśli masa jest za sucha, dolej wodę lub oliwę z oliwek.
3. Gotowy hummus odłóż na chwilę do lodówki.
4. Podawaj z pieczywem lub twardymi warzywami (marchewką, kalarepą, kalafiorem).

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Wino Na Grzańca: wybierz najlepszy rodzaj
Marynowany żółty Ser: daj się zaskoczyć pysznym smakiem!
Włoska Focaccia: jak powstaje?
Ślimaczki Z Tortilli: szybki i smaczny przepis
Śledź W śmietanie: idealny przepis wielkopostny
Przekąski Na Piknik: poznaj nasze przepisy