Sposoby na problemy z paznokciami

Sposoby na problemy z paznokciami

Na naszych paznokciach odbija się wiele zmian w naszym organizmie. Są zatem jednym z najlepszym wskaźników tego, że coś dzieje się nie tak – najczęściej jest to brak witamin lub minerałów, czasem mogą nam przypomnieć o urazie mechanicznym, jakiego doznaliśmy jakiś czas temu. Motywują nas zatem nie tylko do tego, aby zadbać o ich wygląd, ale także do tego, by wspomóc nasz organizm.

Jakie są najczęstsze problemy z paznokciami i jak sobie z nimi radzić?

Łamliwe paznokcie są najczęściej objawem niedoboru magnezu, żelaza lub witamin z grupy B (przede wszystkim biotyny). Magnez znajdziemy w ziarnach zbóż, zielonych roślinach liściastych czy w gorzkiej czekoladzie. Najlepszym źródłem żelaza jest czerwone mięso, w mniejszych ilościach znajduje się także w suszonych morelach czy pestkach dyni. Natomiast witaminy z grupy B przyjmiemy wraz z drożdżami, orzechami, produktami pełnoziarnistymi lub wątróbką.

Niedobór żelaza może również powodować powstawanie wgłębień w paznokciach. Jeżeli mimo zwiększenia ilości przyjmowanego żelaza wgłębienia nie znikną, warto udać się do lekarza, gdyż może być to objawem anemii lub zaburzeń hormonalnych wywołanych przez nieprawidłową pracę tarczycy.

Z kolei białe plamki na paznokciach mogą być wynikiem niedoboru wapnia lub cynku, rzadziej żelaza. Wapń znajdziemy oczywiście w produktach mlecznych, a także w sardynkach, pomarańczach, kapuście czy migdałach. Źródłem cynku są m.in. owoce morza i ryby, orzechy, pestki dyni i ziarna słonecznika.

Dieta na mocne i zdrowe paznokcie

  • cynk (owoce morza, ryby, produkty pełnoziarniste, pestki dyni, orzechy, warzywa strączkowe),
  • magnez (kasza gryczana, gorzka czekolada, płatki owsiane, banany, ciecierzycza, zielone warzywa liściaste),
  • żelazo (mięso zwierzęce, nasiona roślin strączkowych, natka pietruszki, pieczywo pełnoziarniste, jajka),
  • wapń (mleko, migdały, orzechy, kapusta, szpinak, pomarańcze, sardynki, łosoś, tofu, jajka),
  • witaminę A (tran, wątróbka, marchew, dynia, szpinak, pomidory, wiśnie, śliwki),
  • witaminę C (cytryny, pomarańcze, grejpfruty, ananasy, porzeczki, truskawki, kapusta, brukselka, cebula, szpinak),
  • witaminę E (olej sojowy lub słonecznikowy, migdały, orzechy, sałata, kapusta, oliwa),
  • witaminy z grupy B (drożdże, wątroba wieprzowa, ryby, ziarna pszenicy, marchew, orzechy, groch, fasola, ziemniaki),
  • krzem (kasza gryczana, herbata ze skrzypu, daktyle, płatki owsiane).
Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Pieluchy Dla Dorosłych: idealne po przebytym urazie
Polskie Filmy: wybieramy 10 najelpszych!
Cholesterol W żywności: czy dieta pomoże w jego obniżeniu?
Ukąszenia Komarów: sposoby na łagodzenie świądu
Uwaga Konkurs!: Sprawdź zasady
Centrum Terapii Uzależnień: pomaga w walce z uzależnieniami