Co dodać do owsianki, by była jeszcze pyszniejsza?

Co dodać do owsianki, by była jeszcze pyszniejsza?

Na początek ustalmy, że najlepsza owsianka to słodka owsianka, choć nie musi (a nawet nie powinna!) zawierać cukru. Do wytrawnych dań wybierzmy kaszę owsianą. Płatki owsiane najlepiej ugotować rano, zaraz przed podaniem na ciepło, lub namoczyć wieczorem i schować do lodówki. Do jednej i drugiej wersji możemy dodać przepyszne składniki. Jakie?

Bakalie

Rodzynki to absolutna podstawa, ale zamiast nich lub w zestawie z nimi możemy dodać do owsianki również suszoną śliwkę, morelę, posiekane daktyle czy figę. Kawałki orzechów, jeśli lubimy, będą do nich doskonałym uzupełnieniem. Jeśli nie mamy w zanadrzu takich składników, kupmy mieszankę studencką.

Masło orzechowe

Pasta orzechowa bez soli i cukru smakuje wyśmienicie z mleczną owsianką. Wystarczy dwie spore łyżki ułożyć na gotowych płatkach, by całkowicie odmienić to śniadanie. Pamiętajmy tylko, by zmniejszyć ilość owsianki, ponieważ masło orzechowe czynią ją jeszcze bardziej sycącą.

Świeże jagody

Za jagody uznajemy nie tylko klasyczne jagody czy borówki, ale także porzeczki, maliny, jeżyny, truskawki i poziomki. Ich dodatek sprawi, że owsianka stanie się słodsza, zdrowsza i bardziej apetyczna.

Konfitury i dżemy

Najlepiej niedosładzane i własnej roboty, bez konserwantów czy innych zbędnych dodatków. Dodatek bomby owocowej pod postacią dżemu brzoskwiniowego czy musu z jabłek sprawia, że owsianki trzeba już osładzać miodem czy stewią.

Posypka

Oczywiście nie chodzi o kolorową, cukrową posypkę! Do posypania możemy użyć wielu zdrowych produktów, które nadadzą płatkom owsianym ostateczny wyraz, a do tego jeszcze bardziej uatrakcyjnią je wizualnie (bo owsianka to wdzięczny motyw zdjęciowy). Jako posypki możemy użyć kakao, cynamonu, wiórek kokosowych, karobu, amarantusa ekspandowanego czy wspomnianych już rodzynek.
 

Smacznego!

 

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Rodzynki: bakalie do zadań specjalnych
Włoskie Wina: poznaj ich rodzaje
Dieta Lekkostrawna: poznaj zasady
Biała Czekolada: właściwości i sposób powstawania
Cateringi Dietetyczne: wzrost jakości usług
Rodzaje Wody Pitnej: jaką wybrać dla siebie?