Rodzynki – rodzaje i właściwości znanych bakalii

Rodzynki – rodzaje i właściwości znanych bakalii

 Właściwości i wartości odżywcze rodzynek są nie do przecenienia. Należą do najzdrowszych, ogólnodostępnych przekąsek. Dowiedz się o nich więcej.

Rodzynki sułtańskie – najczęściej kupowane

Można spotkać je w większości sklepów, ponieważ to najpopularniejsza odmiana rodzynek na świecie. Uwielbiane są przede wszystkim, ze względu na swój wyjątkowo słodki smak, którego nie znajdziesz w żadnym innym gatunku rodzynek. Można łatwo poznać je także po kolorach – jasnobrązowych i złocistych, które są lekko przeźroczyste i z wyglądu przypominające niewielkie kamyki bursztynu.

Słynne sułtanki warto jeść z kilku powodów:

  • są bogatym źródłem witamin z grupy A, C, E i przede wszystkim B, co pozytywnie wpływa na witalność i odporność,
  • wzmacniają układ nerwowy i koncentrację,
  • zawierają potas, który skutecznie obniża ciśnienie krwi,
  • są ważnym elementem w diecie sportowców, ponieważ zawierają cenne minerały, takie jak potas, cynk, wapń, żelazo i magnez,
  • skupiają dużą ilość jodu, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie tarczycy,
  • są polecane dla studentów i uczniów ze względu na znajdujący się w ich składzie bor.

Nie należy przesadzać ze spożywaną ilością bakalii, ponieważ około 100 g rodzynek sułtańskich może dostarczyć nam 300 kcal. Wystarczy garstka, by zaspokoić swój apetyt na słodkie i uzupełnić niezbędne wartości odżywcze w organizmie. Dobrej jakości, ekologiczne i nieprzetworzone rodzynki znajdziesz w sklepie Jawo Kraków.

Co zawierają rodzynki – odmiana jumbo

Można poznać je przede wszystkim po większym rozmiarze i złocisto-pomarańczowym kolorze. W smaku są dużo bardziej kwaskowate niż rodzynki sułtańskie. Właśnie dlatego świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek i różnych dań mięsnych. Dla tych, którym nie przeszkadza delikatna kwaskowatość, rodzynki jumbo mogą stać się ulubioną przekąską.

Ten rodzaj rodzynek zawiera dużą ilość błonnika, który wpływa na prawidłową pracę jelit, a także reguluje poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo rodzynki jumbo skupiają duże stężenie żelaza i potasu, a jak wiadomo te minerały wspomagają metabolizm i eliminują efekt zatrzymania wody w organizmie. Co więcej, działają korzystnie na poziom ciśnienia we krwi.

Rodzynki korynckie – właściwości

Ostatnimi bakaliami, o których musisz dowiedzieć się więcej są suszone owoce winogron pochodzące z terenów Grecji, a dokładnie z Zatoki Korynckiej – stąd właśnie wzięła się ich nazwa. Koryntki są drobnymi rodzynkami bez pestek, które suszone są najczęściej tradycyjną metodą na słońcu, bez dodatku siarki i oleju mineralnego. Zawierają szereg witamin i minerałów, które korzystnie wpływają chociażby na układ krwionośny czy serce. Polecane są ze względu na zawartość:

  • witaminy C, E i wszystkich witamin z grupy B,
  • cynku,
  • żelaza,
  • wapnia,
  • potasu,
  • magnezu,
  • związków mineralnych i antyoksydantów.

ARTYKUŁ ZEWNĘTRZNY

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Kasza Pęczak: właściwości i zastosowanie
Natka Pietruszki: poznaj jej właściwości zdrowotne
Weganizm: zalety diety wegańskiej
Lunch Z Dostawą W Krakowie: gdzie zamówić?
Cateringi Dietetyczne: wzrost jakości usług
Dieta Lekkostrawna: poznaj zasady