Choć dla osób cierpiących na lęki i depresje, porada dotycząca lepszego odżywiania się może brzmieć śmiesznie, warto wziąć ją sobie do serca. Pewne składniki odżywcze mają kluczowe znaczenie dla naszego samopoczucia i zdrowia psychicznego. W stanie ich niedoboru jesteśmy o wiele bardziej podatni na niekorzystne zmiany w obrębie układu nerwowego.
Witaminy B-kompleks
Odgrywają fundamentalną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Za utrzymanie dobrego nastroju odpowiada zwłaszcza niacyna, czyli witamina B3 lub PP. Jej niedobór może powodować spowolnienie psychiczne i fizyczne, podatność na lęki oraz psychozy, zwiększony niepokój, kłopoty z pamięcią czy permanentne rozdrażnienie. W stanach obniżonego nastroju powinniśmy ponadto dostarczać sobie choliny (witaminy B6), która jest konieczna do przekształcenia tryptofanu w serotoninę – tzw. hormon szczęścia.
Niezwykle ważne w tej materii są również: witamina B1 zwana tiaminą, witamina B5 (kwas pantotenowy), witamina B9 (kwas foliowy), czy witamina B12 (kobalamina). Ich niedobory objawiają się wzmożoną nerwowością, ciągłym zmęczeniem i zaburzeniami pracy serca.
Witamina D
Jest niezbędna do prawidłowego rozwoju kośćca i chroni przed osteoporozą. Jej wpływ na pracę układu nerwowego jest powszechnie znany. Witamina D obniża ryzyko stanów depresyjnych i lękowych, poprawia odporność, zapobiega zmęczeniu. Jest syntetyzowana w naszym organizmie pod wpływem promieniowania słonecznego.
Magnez, cynk i chrom
Wszystkie te pierwiastki regulują aktywność komórek nerwowych i wzmacniają organizm. W stanach ich niedoboru narażeni jesteśmy na drażliwość i zmęczenie, a także poważne zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego.