Niski poziom serotonicy we krwi powoduje zły humor, rozdrażnienie i skłonność do agresji. Naturalnym źródłem hormonu szczęścia jest dieta bogata w węglowodany i zdrowe tłuszcze.
Wpływ hormonu szczęścia na organizm
Serotonina, czyli hormon szczęścia, wydzielana jest przez podwzgórze. Reguluje sen, potrzeby seksualne i apetyt. Jej poziom decyduje o samopoczuciu – niedobór serotoniny skutkuje zmęczeniem, zwiększoną wrażliwością na ból, intensywniejszym odczuwaniem stresu i skłonnością do agresywnych zachowań. Hormon dobrego samopoczucia normalizuje krzepnięcie krwi, temperaturę ciała i motorykę przewodu pokarmowego.
Żywność, która podnosi poziom serotoniny
Serotonina powstaje na skutek przemiany tryptofanu (organicznego związku chemicznego z grupy aminokwasów białkowych). Związek ten występuje w żywności bogatej w białko i węglowodany. Produkty zwierające tryptofan to:
- ryby,
- owoce morza,
- chude mięsa (np. indyk),
- nasiona (np. dyni i słonecznika),
- awokado,
- gorzka czekolada,
- jaja,
- owoce (szczególnie banany),
- zielone warzywa.
Poziom serotoniny podnosi też regularny wysiłek fizyczny. Już 30 minut spaceru, joggingu lub jazdy na rowerze stymuluje organizm do produkcji serotoniny i endorfin, które poprawiają nastrój i pozwalają czuć się dobrze.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY