Serotonina w jedzeniu – co podnosi poziom hormonu szczęścia?

Serotonina w jedzeniu – co podnosi poziom hormonu szczęścia?

Niski poziom serotonicy we krwi powoduje zły humor, rozdrażnienie i skłonność do agresji. Naturalnym źródłem hormonu szczęścia jest dieta bogata w węglowodany i zdrowe tłuszcze.

Wpływ hormonu szczęścia na organizm

Serotonina, czyli hormon szczęścia, wydzielana jest przez podwzgórze. Reguluje sen, potrzeby seksualne i apetyt. Jej poziom decyduje o samopoczuciu – niedobór serotoniny skutkuje zmęczeniem, zwiększoną wrażliwością na ból, intensywniejszym odczuwaniem stresu i skłonnością do agresywnych zachowań. Hormon dobrego samopoczucia normalizuje krzepnięcie krwi, temperaturę ciała i motorykę przewodu pokarmowego.

Żywność, która podnosi poziom serotoniny

Serotonina powstaje na skutek przemiany tryptofanu (organicznego związku chemicznego z grupy aminokwasów białkowych). Związek ten występuje w żywności bogatej w białko i węglowodany. Produkty zwierające tryptofan to:

  • ryby,
  • owoce morza,
  • chude mięsa (np. indyk),
  • nasiona (np. dyni i słonecznika),
  • awokado,
  • gorzka czekolada,
  • jaja,
  • owoce (szczególnie banany),
  • zielone warzywa.

Poziom serotoniny podnosi też regularny wysiłek fizyczny. Już 30 minut spaceru, joggingu lub jazdy na rowerze stymuluje organizm do produkcji serotoniny i endorfin, które poprawiają nastrój i pozwalają czuć się dobrze.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Poronienie: jaką wykonać diagnostykę?
Komary: jak je odstraszyć
Jednodniowe Soczewki Kontaktowe: wygodne, praktyczne i niebanalne
Dieta Baletnicy: wady i zalety
Kriolipoliza: zabieg wyszczuplający
Trudne Zawody: Jakie profesje wywołują depresję?