Witamina B4, zwana powszechnie choliną, to składnik odżywczy niezbędny do prawidłowej pracy naszego mózgu. Ze względu na swój wpływ na poprawę pamięci, odgrywa duże znaczenie w leczeniu objawów choroby Alzheimera. Ponadto dba o naszą wątrobę, usuwając z niej nadmiar tłuszczu, oraz o nasz układ krwionośny, zapobiegając miażdżycy i wzmacniając serce.
Mimo że jest produkowana przez nasz organizm (m. in. z witamin B9 i B12), niezbędne jest dodatkowe dostarczanie jej razem z pożywieniem. Na polepszenie jej wchłaniania, poza wymienionymi witaminami, wpływają także witaminy A i B8. W okresach występowania długotrwałego stresu należy zadbać o dostarczanie naszemu organizmowi zwiększonej dawki witaminy B4.
W związku z tym, że cholina zwiększa ilość fosforu w organizmie, zaleca się przyjmowanie jej równolegle z wapniem, który zrównoważy poziom fosforu.
Funkcje witaminy B4
- niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
- uczestniczy w usuwaniu tłuszczu z wątroby,
- przeciwdziała wolnym rodnikom,
- współuczestniczy w przemianach metabolicznych tłuszczy i cholesterolu,
- dba o zachowanie właściwej lepkości krwi,
- poprawia pamięć i pracę mózgu (spradź Memoratin),
- bierze udział w produkcji hormonów,
- pomaga w leczeniu niestrawności.
Skutki niedoboru witaminy B4
- bóle głowy,
- odkładanie się tłuszczu w wątrobie,
- marskość wątroby,
- miażdżyca tętnic,
- zaburzenia w rozwoju, zahamowanie wzrostu (u dzieci),
- nieprawidłowa praca układu trawiennego (zaparcia),
- spadek koncentracji,
- problemy z pamięcią,
- rozdrażnienie,
- długotrwałe uczucie przemęczenia,
- problemy ze snem,
- dolegliwości sercowe.
Skutki przedawkowania witaminy B4
- rybi zapach z ust,
- mdłości,
- biegunka,
- wymioty.
Źródła witaminy B4
- żółtka jajek,
- wątroba,
- drożdże,
- szpinak,
- kapusta,
- pomidory,
- rośliny strączkowe,
- mleko,
- soja,
- móżdżek,
- serce,
- orzechy.
Zalecane normy dietetyczne na witaminę B4
[left] Grupy ludności
[center] Zalecane normy dietetyczne [mg / dzień]
[right] Bezpieczna maksymalna dawka niepowodująca ryzyka efektów ubocznych [mg / dzień]
- Dzieci 1-3 lat – [200 mg / dzień] – [1000 mg / dzień]
- Dzieci 4-8 lat – [250 mg / dzień] – [1000 mg / dzień]
- Dziewczęta 9-13 lat – [375 mg / dzień] – [2000 mg / dzień]
- Młodzież żeńska 14-18 lat – [400 mg / dzień] – [3000 mg / dzień]
- Kobiety 19-30 lat – [425 mg / dzień] – [3500 mg / dzień]
- Kobiety 31-50 lat – [425 mg / dzień] – [3500 mg / dzień]
- Kobiety 50-70 lat – [425 mg / dzień] – [3500 mg / dzień]
- Kobiety powyżej 70 lat – [425 mg / dzień] – [3500 mg / dzień]
- Kobiety ciężarne do 18 lat – [450 mg / dzień] – [3000 mg / dzień]
- Kobiety ciężarne 19-30 lat – [425 mg / dzień] – [3500 mg / dzień]
- Kobiety ciężarne 31-50 lat – [425 mg / dzień] – [3500 mg / dzień]
- Kobiety karmiące do 18 lat – [550 mg / dzień] – [3000 mg / dzień]
- Kobiety karmiące 19-30 lat – [550 mg / dzień] – [3500 mg / dzień]
- Kobiety karmiące 31-50 lat – [550 mg / dzień] – [3500 mg / dzień]
- Chłopcy 9-13 lat – [375 mg / dzień] – [2000 mg / dzień]
- Młodzież męska 14-18 lat – [550 mg / dzień] – [3000 mg / dzień]
- Mężczyźni 19-30 lat – [550 mg / dzień] – [3500 mg / dzień]
- Mężczyźni 31-50 lat – [550 mg / dzień] – [3500 mg / dzień]
- Mężczyźni 50-70 lat – [550 mg / dzień] – [3500 mg / dzień]
- Mężczyźni powyżej 70 lat – [550 mg / dzień] – [3500 mg / dzień]
Dane wg Dietary Reference Intakes, ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board.
A R T Y K U Ł Z E W N Ę T R Z N Y