Witamina B4

Witamina B4

Witamina B4, zwana powszechnie choliną, to składnik odżywczy niezbędny do prawidłowej pracy naszego mózgu. Ze względu na swój wpływ na poprawę pamięci, odgrywa duże znaczenie w leczeniu objawów choroby Alzheimera. Ponadto dba o naszą wątrobę, usuwając z niej nadmiar tłuszczu, oraz o nasz układ krwionośny, zapobiegając miażdżycy i wzmacniając serce.

Mimo że jest produkowana przez nasz organizm (m. in. z witamin B9 i B12), niezbędne jest dodatkowe dostarczanie jej razem z pożywieniem. Na polepszenie jej wchłaniania, poza wymienionymi witaminami, wpływają także witaminy A i B8. W okresach występowania długotrwałego stresu należy zadbać o dostarczanie naszemu organizmowi zwiększonej dawki witaminy B4.

W związku z tym, że cholina zwiększa ilość fosforu w organizmie, zaleca się przyjmowanie jej równolegle z wapniem, który zrównoważy poziom fosforu.

Funkcje witaminy B4

  • niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
  • uczestniczy w usuwaniu tłuszczu z wątroby,
  • przeciwdziała wolnym rodnikom,
  • współuczestniczy w przemianach metabolicznych tłuszczy i cholesterolu,
  • dba o zachowanie właściwej lepkości krwi,
  • poprawia pamięć i pracę mózgu (spradź Memoratin),
  • bierze udział w produkcji hormonów,
  • pomaga w leczeniu niestrawności.

Skutki niedoboru witaminy B4

  • bóle głowy,
  • odkładanie się tłuszczu w wątrobie,
  • marskość wątroby,
  • miażdżyca tętnic,
  • zaburzenia w rozwoju, zahamowanie wzrostu (u dzieci),
  • nieprawidłowa praca układu trawiennego (zaparcia),
  • spadek koncentracji,
  • problemy z pamięcią,
  • rozdrażnienie,
  • długotrwałe uczucie przemęczenia,
  • problemy ze snem,
  • dolegliwości sercowe.

Skutki przedawkowania witaminy B4

  • rybi zapach z ust,
  • mdłości,
  • biegunka,
  • wymioty.

Źródła witaminy B4

Zalecane normy dietetyczne na witaminę B4

[left] Grupy ludności
[center] Zalecane normy dietetyczne [mg / dzień]
[right] Bezpieczna maksymalna dawka niepowodująca ryzyka efektów ubocznych [mg / dzień]

  • Dzieci 1-3 lat – [200 mg / dzień] – [1000 mg / dzień]
  • Dzieci 4-8 lat – [250 mg / dzień] – [1000 mg / dzień]
  • Dziewczęta 9-13 lat – [375 mg / dzień] – [2000 mg / dzień]
  • Młodzież żeńska 14-18 lat – [400 mg / dzień] – [3000 mg / dzień]
  • Kobiety 19-30 lat – [425 mg / dzień] – [3500 mg / dzień]
  • Kobiety 31-50 lat – [425 mg / dzień] – [3500 mg / dzień]
  • Kobiety 50-70 lat – [425 mg / dzień] – [3500 mg / dzień]
  • Kobiety powyżej 70 lat – [425 mg / dzień] – [3500 mg / dzień]
  • Kobiety ciężarne do 18 lat – [450 mg / dzień] – [3000 mg / dzień]
  • Kobiety ciężarne 19-30 lat – [425 mg / dzień] – [3500 mg / dzień]
  • Kobiety ciężarne 31-50 lat – [425 mg / dzień] – [3500 mg / dzień]
  • Kobiety karmiące do 18 lat – [550 mg / dzień] – [3000 mg / dzień]
  • Kobiety karmiące 19-30 lat – [550 mg / dzień] – [3500 mg / dzień]
  • Kobiety karmiące 31-50 lat – [550 mg / dzień] – [3500 mg / dzień]
  • Chłopcy 9-13 lat – [375 mg / dzień] – [2000 mg / dzień]
  • Młodzież męska 14-18 lat – [550 mg / dzień] – [3000 mg / dzień]
  • Mężczyźni 19-30 lat – [550 mg / dzień] – [3500 mg / dzień]
  • Mężczyźni 31-50 lat – [550 mg / dzień] – [3500 mg / dzień]
  • Mężczyźni 50-70 lat – [550 mg / dzień] – [3500 mg / dzień]
  • Mężczyźni powyżej 70 lat – [550 mg / dzień] – [3500 mg / dzień]

Dane wg Dietary Reference Intakes, ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board.

A R T Y K U Ł Z E W N Ę T R Z N Y

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Witamina B12: istotna dla mózgu i nie tylko
Witamina B8: funkcje, źródła, skutki niedoboru
Witamina D: dlaczego jest ważna?
Wapń: właściwości i funkcje