Mleczno-owocowy koktajl to idealna śniadaniowa propozycja dla zaspanych lub zabieganych, ale też dla tych, którzy nie lubią z samego rana dużych, ciężkich posiłków. Przygotowanie takiego koktajlu jest szybkie, możemy wykorzystać w nim wszystko, co lubimy, lub co „zalega” nam w lodówce. Dodatkowo, oprócz nabiału i owoców warto „przemycić” do niego pełne zboża lub nasiona, które zapewnią nam sporą dawkę witamin i nasycą nas na dłużej.
Sycący koktajl na śniadanie (przykładowa propozycja)
- ¾ szklanki mleka,
- pół banana,
- garść mrożonych truskawek (w sezonie świeże),
- łyżeczka miodu,
- łyżka płatków owsianych,
- łyżeczka otrębów pszennych,
- łyżeczka siemienia lnianego.
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane, otręby i siemię lniane zalać mlekiem i odstawić na 5-10 minut. Po tym czasie do mleka dodać owoce i miód i zmiksować wszystko dokładnie. Podawać od razu.
Inne dodatki, które świetnie sprawdzą się w koktajlach:
- mleczne – jogurt naturalny, kefir, maślanka, serek wiejski (dla wegan sprawdzi się tu idealnie np. mleko migdałowe lub sojowe),
- owocowe (świeże) – maliny, poziomki, jagody, brzoskwinie, wiśnie, czereśnie,
- owocowe (suszone) – morele, śliwki, żurawina (Uwaga! Pamiętajmy, że przed miksowaniem suszone owoce należy drobno pokroić, a po dodaniu do reszty składników długo i dokładnie miksować),
- różnego rodzaju orzechy, pestki, nasiona (je także należy drobno posiekać przed zmiksowaniem z resztą koktajlu),
- w letnie, gorące dni koktajl warto podać w zimnej szklance z kilkoma kostkami lodu.