W roli głównej: brzoskwinia

W roli głównej: brzoskwinia

Na początek: małe zadanie. Pomyśl proszę o znanej Ci osobie, która otwarcie twierdzi, że nie lubi brzoskwiń. Trudno o taką, prawda? Nic dziwnego. Brzoskwinie to jedne z najbardziej lubianych owoców, a swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim pysznemu smakowi i apetycznemu aromatowi oraz miękkiemu miąższowi otulonemu aksamitną skórką. Jednak poza walorami smakowymi, te popularne owoce mają do zaoferowania o wiele więcej – są prawdziwą skarbnicą zdrowia. Przyjrzyjmy im się więc nieco bliżej.

Kilka słów o historii brzoskwini

Jako, że nie można wyznaczyć konkretnej daty, od której zaczęto na świecie uprawiać brzoskwinie, przyjmuje się, że istniały one niemal od zawsze, ale od co najmniej 4 000 lat wstecz w Chinach prawdziwie się je uprawia. Kiedyś otaczano je tam nawet swoistym kultem. Brzoskwiniowe malowidła pojawiały się na ścianach świątyń, jednak, pomimo uznawania owoców za relikwie, Chińczycy bali się ich działania, traktując je równocześnie jak przeklęte przez bogów zjawiska. Nic w tym dziwnego, biorąc pod uwagę, że już starożytni zauważali wpływ brzoskwiń na zdrowie i życie człowieka, a jest on rzeczywiście niebagatelny. Co zatem mają w sobie te słodkie owoce i jak ich skład wpływa na nasz organizm?

Brzoskwinia – skarbiec zdrowia

Już jeden owoc brzoskwini to dla organizmu prawdziwy zastrzyk zdrowych substancji. Brzoskwinie zawierają bowiem całe mnóstwo witamin – A, B1, B2, B3, B6 i C. Dzięki temu, ich spożywanie korzystnie wpływa m.in. na pracę naszych oczu i całego układu nerwowego (m.in. pomaga w utrzymaniu dobrego samopoczucia i zapobiega stanom depresyjnym), na kondycję skóry i odporność organizmu. Jakby tego było mało, w skład brzoskwiń wchodzą także niezbędne dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia elementy, takie jak: magnez, wapń, potas, fosfor, czy kwas foliowy. Poza tym, w brzoskwiniach znajdziemy też beta – karoten neutralizujący szkodliwe dla nas ataki wolnych rodników. Lekarze podają też, że, ze względu na wspomniany skład, spożywanie brzoskwiń ma korzystny wpływ na stan kości i może zapobiegać osteoporozie. Ponadto, jedzenie brzoskwiń uchroni nas przed anemią i pomoże w kłopotach z trawieniem.

Uroda w kolorze brzoskwiniowym

Ze zdrowotnego bogactwa brzoskwiń często korzystają też producenci kosmetyków, którzy dodają do swoich wyrobów ekstrakty z tych pysznych owoców. Brzoskwiniowe kosmetyki cieszą się wielką popularnością wśród konsumentów. Wszystko dzięki temu, że skóra poddana takiej kosmetycznej brzoskwiniowej kuracji, zyskuje zrelaksowany i młody wygląd. Brzoskwinia działa bowiem odświeżająco, tonizująco i wygłądzająco, a dzięki zawartości wspomnianego już beta-karotenu lekko zabarwia także naszą skórę, nadając jej zdrowy, lekko brzoskwiniowy (a jakże!) odcień.

Pestka lekarstwem na raka?

Zdrowotnych właściwości samych brzoskwiń nikt nie kwestionuje. Problemy z jednoznacznością zaczynają się natomiast wtedy, gdy w dyskusji pojawia się temat… ich nasion. Otóż, jak się okazuje, przez lata wokół tego, wydawać by się mogło, błahego tematu, narosło wiele kontrowersji. Według opierających się na badaniach naukowych lekarzy, pestki z owoców brzoskwini, moreli, czy np. śliwek powinno się stanowczo usuwać ze względu na zawartą w nich truciznę – kwas cyjanowodorowy, który może powodować poważne zatrucia lub nawet śmierć po spożyciu. Jednak, równolegle do tych informacji, pojawiają się również treści świadczące o tym, że spożywanie niewielkich ilości fragmentów pestek, a mianowicie ich jąder, zawierających tzw. amigdalinę, zwaną też witaminą B17, może zapobiegać nowotworom.

Zdania na ten temat są jednak podzielone. Zwolennicy tej teorii opierają się bowiem na słowach dr Linusa Paulinga – lekarza i legendarnego noblisty, który stwierdził kiedyś, że „większość oficjalnych badań przeciw rakowi to wielkie oszustwa”, sugerując tym samym, że koncernom farmaceutycznym odkrycie lekarstwa na nowotwory nie byłoby potrzebne, ze względu na przychody, jakie dzięki chorobom inkasują. Przeciwnicy tego stanowiska twierdzą natomiast, że jest ono tylko pozbawioną sensu pożywką dla żądnych sensacji miłośników teorii spiskowych świata, której na pewno nie zamierzają wypróbowywać na sobie. Aktualnie spór pozostaje nierozstrzygnięty, jednak w żaden sposób nie wpływa to na popularność samych brzoskwiń, po które warto sięgnąć już dziś.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Bób: właściwości odżywcze
Pistacje: właściwości zdrowotne
Ksylitol: naturalny i zdrowy
Odchudzanie - Prawdy I Mity: w co warto wierzyć a czego unikać?
Mleko Modyfikowane: wszystko co powinniście widzieć
Kompulsywne Jedzenie: jak przestać?