Smaczne przekąski do pracy

Smaczne przekąski do pracy

Szykując je, najlepiej wybierać takie dania, które nie wymagają podgrzewania i szybko nadają się do zjedzenia.

Sałatki

Jedną z najbardziej znanych i lubianych przekąsek do pracy są sałatki. Przepisów na nie jest tak wiele, jak wiele jest pomysłów na połączenie różnorodnych smaków. Sezonowe ze świeżych warzyw, z dodatkiem mięsa lub ryb, na słodko z owocami, np. jabłkowo-serowa, makaronowe lub z ryżem. Wymieniać można by bez liku. Pysznie smakują i wyglądają bardzo efektownie. Mogą być zjadane solo lub w towarzystwie ulubionego pieczywa.

Sajgonki

Chińska potrawa sajgonki znana jest także jako angielskie spring rolls. Sajgonki to dobry pomysł na niebanalną przekąskę do pracy. Przypominają ruloniki owinięte papierem ryżowym. Do wnętrza domowych sajgonek można włożyć dowolne dodatki, np. owoce, bakalie, makaron, kaszę gryczaną, farsz warzywny, mięso lub wędzoną rybę z ryżem. Aby danie nabrało charakteru i stało się bardziej wyraziste, można dodać odrobinę chilli lub czosnku.

Suszone owoce i bakalie

Przekąskę do pracy można przygotować także wykorzystując suszone owoce. Do słoika wsypujemy dowolne bakalie, np. suszoną żurawinę, kiwi, morele, migdały, śliwki i orzechy nerkowca. Wystarczy zabrać do pracy 3-4 łyżki przygotowanej mieszanki, aby mieć słodką przekąskę pomiędzy większymi posiłkami. Bakalie można jeść solo lub dodać do ulubionego jogurtu.

Koktajl warzywny lub owocowy

W domu można przygotować także koktajl na bazie świeżych owoców lub warzyw. Taka płynna przekąska będzie ciekawą alternatywą dla kanapek czy drożdżówki. W koktajlu owocowym znaleźć się może np. banan, garść malin, kilka listków mięty, łyżka wiórków kokosowych i mały jogurt naturalny. Propozycją warzywną jest koktajl na bazie ogórka, marchewki i dyni z dodatkiem soku z cytryny i odrobiną miodu. Ciekawym rozwiązaniem są także koktajle owocowo-warzywne lub koktajle z dodatkiem lodów, np. koktajl lodowy z miętą i truskawkami.

Tortilla z nadzieniem

Przekąską, która wyśmienicie smakuje w domu, w pracy i na przyjęciu są nadziewane tortille. W pszenny placek tortilli można zawinąć farsz np. na bazie kurczaka z grilla, łososia lub samych warzyw. Tortille zawijamy w rulon, kroimy nożem na mniejsze kawałki i przebijamy w poprzek wykałaczką. Taka przekąska będzie smakowała zarówno na zimno, jak i na ciepło. Można ją jeść z dodatkiem ulubionego sosu.

ARTYKUŁ ZEWNĘTRZNY

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Sałatka Z Truskawkami: idealna na lato
Przekąski Na Piknik: poznaj nasze przepisy
Sałatka Z Tuńczykiem: niskokaloryczna i pyszna
Pomidory Nadziewane Kuskusem: dla amatorów pomidorów i nie tylko
Ślimaczki Z Tortilli: szybki i smaczny przepis