Śliwki – sposób na młodość i urodę

Śliwki – sposób na młodość i urodę

Pierwsze wzmianki o śliwkach znaleźć można już w greckich pismach pochodzących z 300 r. p.n.e. Współcześni badacze uznają je natomiast za jedno z najlepszych źródeł antyoksydantów, jakie może znaleźć się w diecie. Jednak śliwki są mało doceniane na polskich stołach. Niesłusznie.

Właściwości zdrowotne śliwek

Nie dość, że są pyszne, to jeszcze zawierają całe bogactwo cennych minerałów. Częste jedzenie śliwek skutecznie pomoże Ci zwalczyć niedobory potasu, magnezu, wapnia i żelaza. Śliwki zawierają też pektyny, czyli węglowodany wchodzące w skład błonnika, które są m.in. odpowiedzialne za redukcję „złego” cholesterolu w organizmie. Śliwki obfitują także w witaminy, m.in. C, A, czy rzadko występującą w owocach witaminę E oraz w cenne witaminy z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego i korzystnie wpływają na poprawę samopoczucia. Śliwki zawierają też cenne antyoksydanty, których ilość w organizmie maleje wraz z wiekiem, a które pomagają organizmowi pozbywać się szkodliwych wolnych rodników, powodujących starzenie się organizmu i choroby. Naukowcy dowiedli, ze codzienne spożywanie małej ilości śliwek, także tych suszonych, może skutecznie zmniejszyć oznaki starzenia organizmu i pomóc w uniknięciu wielu nowotworów, szczególnie raka jelita grubego.

Na ilość spożywanych śliwek powinni natomiast uważać cukrzycy oraz osoby z chorobami nerek.

Pektyny kluczem do utraty wagi

Śliwki polecane są jako smaczna i zdrowa przekąska dla wszystkich, którzy chcą stracić zbędne kilogramy. Dzięki zawartości wspomnianych już pektyn, z organizmu lepiej „wymiatane” są resztki pokarmów. Pektyny usprawniają i przyśpieszają perystaltykę jelit i regulują gospodarkę kwasów żółciowych. Dzięki temu, pożegnać można problem zaparć i uczucia ciężkości w przewodzie pokarmowym. Zawarte w śliwkach pektyny zapewniają też uczucie sytości, dzięki czemu przez pewien czas po zjedzeniu owoców, Twój żołądek nie będzie miał ochoty na inne słodkie (i bardziej kaloryczne) przysmaki.

Śliwkowa pielęgnacja urody

Dzięki zawartości cennych składników, śliwki doceniono także w kosmetyce. Ze względu na zawartość witamin C i K, wspomagających układ krwionośny i krzepnięcie krwi, śliwki polecane są szczególnie tym osobom, które mają problemy cerą naczynkową. Preparaty zawierające wyciągi z tych owoców zadziałają również przeciwzmarszczkowo oraz głęboko oczyszczą i zwężą pory skóry.

Śliwki

Przepis na domową maseczkę z suszonych śliwek

1. Weź dwie suszone śliwki i zalej je wrzącą wodą.

2. Śliwki potrzymaj przez chwilę w wodzie. Następie odlej ją do odrębnego naczynia.

3. Do naczynia z wodą wsyp kilka łyżek płatków owsianych i odstaw na chwilę – do czasu ich zmięknięcia.

4. Rozetrzyj miękkie już suszone śliwki i dodaj je do płatków owsianych.

5. Do mieszanki dodaj dwie łyżki miodu.

6. Poczekaj chwilę, aż całość nieco ostygnie.

7. Całość nałóż na twarz na 20 minut, po czym zmyj letnią wodą.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Rodzynki: bakalie do zadań specjalnych
Gruszka: to nie tylko smakowity owoc
Lunch Z Dostawą W Krakowie: gdzie zamówić?
Żurawina: właściwości lecznicze i pielęgnacyjne
Olej Arganowy: złoto Maroka
Zdrowa Dieta: jak ją zacząć?