Wafle ryżowe – dietetyczne i zdrowe?

Wafle ryżowe – dietetyczne i zdrowe?

Czy wafle ryżowe są zdrowe? Jakie mają właściwości odżywcze? Czy warto je jeść?

Wafle ryżowe mają wysoki indeks glikemiczny

Oznacza to, że po zjedzeniu wafli jako przekąski, nasz poziom cukru we krwi mocno się podnosi, ale również gwałtownie spada (jak przy jedzeniu słodyczy), w konsekwencji czego szybciej dopada nas głód i łatwiej sięgamy po kolejną przekąskę.

Wafle ryżowe to produkt wysoko przetworzony

Ryż brązowy, z którego produkowane są wafle zawiera cenny błonnik i składniki odżywcze. Jednak poddany obróbce termicznej i ciśnieniowej traci swoje walory, a powstające z niego wafle nie posiadają już tak dużej wartości odżywczej. Można to sprawdzić czytając informacje na opakowaniach.

Wafle ryżowe są niskokaloryczne, ale …

… nie wszystkie. W jednym waflu, w zależności od wielkości i grubości jest od około 19 do 40 kcal. Oferta firm produkujących wafle jest bardzo bogata. Znajdziemy wśród nich wafle z solą morską, z pszenicą, ze słonecznikiem, z pestkami dyni, z dodatkiem kukurydzy czy z dodatkiem muesli. Jednak jeśli skrupulatnie liczmy kalorie należy wystrzegać się wafli z czekoladą – w takim wydaniu są po prostu jak ciastka.

Zdrowy umiar

Zdania na temat spożywania wafli ryżowych w czasie stosowania diety niskokalorycznej są podzielone. Z wypowiedzi dietetyków wynika, że mogą być pomocne w dbaniu o figurę, ale nie powinny stanowić podstawy posiłków. Powinniśmy sięgać po nie raczej sporadycznie. Zamiast chrupać wafle, warto sięgnąć po warzywa i owoce, które zawierają znacznie więcej witamin i minerałów oraz wody, o piciu której często zapominamy w ciągu dnia.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Odpowiednie Odchudzanie: Poznaj najczęstsze błędy
Odchudzanie Po 40: czy może być skuteczne?
Skuteczne Odchudzanie: jest możliwe!
Dieta Oczyszczająca: wspomóż swój organizm po świętach
Tabletki Odchudzające: ranking najlepszych w 2017 roku