Przewodnik po restauracjach Magdy Gessler

Przewodnik po restauracjach Magdy Gessler

W kraju ma 7 wspaniałych restauracji, z których najpopularniejszą jest „U Fukiera”.

Restauracja „U Fukiera”

Znajduje się na ulicy Rynek Starego Miasta 27, z letnim ogródkiem. Jedyna historyczna restauracja w stolicy (początki sięgają XVI w.) z przepięknym wystrojem. Od 1991 roku jej właścicielką jest Magda Gessler. Dominuje tu etniczna kuchnia polska, ortodoksyjna, a jednocześnie połączona z południową lekkością życia. Szefowie kuchni Mirosław Strzelczyk oraz Maciej Borysiak tworzą wyjątkowe specjały, takie jak: węgorz wędzony mazurski z miodowo-koprową zaprawą, nereczka cielęca na chrupiąco podana z sherry i czosnkiem, naleśniki z krabami „Chatka” na łożu pomidorowym czy zupa nic z chmurkami i czerwonymi owocami. Pyszne dania można zamówić także z odbiorem w restauracji.

Cukiernia i Restauracja „Słodki… Słony”

Na ulicy Mokotowska 45 w Warszawie. Jak dowiadujemy się z party.pl, obecnie restaurację prowadzi córka Magdy Gessler – Lara. Do niedawno tylko „Słodki” oferował przepyszne ciasteczka, ciasta i torty: babeczki, bułeczki, biszkopty, eklerki, faworki, kremówki, mazurki, makowce, napoleonki, pączki, pierniki, rogaliki, serniki, tarty i szereg innych rozpływających się w ustach deserów. Obecnie to świetne miejsce także dla miłośników dobrego jedzenia (nie tylko słodkości). W menu m.in. wyjątkowe przystawki, kanapki, omlety, sałaty, pierogi, naleśniki…

Restauracja „Zielnik”

Znajdziecie ją na ulicy Odyńca 15 w Warszawie. Ten elegancki i niejednokrotnie wyróżniany lokal charakteryzuje nastrojowy i bardzo przytulny wystrój wnętrza. Kuchnia Pawła Wojtkowskiego bazuje na daniach regionalnych, ale nieobce są mu najnowocześniejsze techniki kulinarne. Można spróbować chociażby gęsich wątróbek z wiśniówką i cynamonem, domowego tagliolini z krewetkami, cukinią i natką pietruszki, królika z domowymi kopytkami i sosem tymiankowym czy tortu bezowego.

Restauracja „AleGloria”

Jest na Placu Trzech Krzyży 3 w Warszawie. Zachęca gości weekendową propozycją na rodzinną biesiadę – za 65 zł od osoby można zjeść zdrowy, ekologiczny, trzydaniowy obiad w wyjątkowym otoczeniu i optymistycznych wnętrzach. Cukiernia i delikatesy zapewniają również wygodną dostawę po zamówieniu telefonicznym lub internetowym.

„Schronisko Smaków”

Znajduje się na ulicy Kościuszki 94, Bukowina Tatrzańska. Ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Podhala z dwoma tarasami z widokiem na Tatry i otwartą kuchnią na jednym z poziomów, pozwalającą podziwiać młody zespół kucharzy w pracy. Magda Gessler stworzyła menu restauracji bazujące na lokalnych produktach. Można tu spróbować ciekawych zup, np. kwaśnicy z wędzonym żeberkiem lub gulaszu Janosika na soku z ogórków kiszonych z wieloma gatunkami mięs.

„Restauracja Polka”

Jest w Warszawie (ul. Świętojańska 2) i Łodzi (ul. Ogrodowa 19A w C.H. Manufaktura). Staromiejski klimat stołecznego lokalu podkreślają wiekowe mury kamienicy i kolorowy wystrój. Łódzka restauracja mieści się w XIX-w. kompleksie fabrycznym Izraela Poznańskiego z ceglaną fasadą. Wśród dań ziemi łódzkiej królują kapuśniak na wędzonce z prażochami, cepeliny z mięsem i ciasto marchwiowe. Ze stołecznego menu warto zamówić wątróbkę w gorczycy marynowaną podaną na prażonych jabłkach z cebulką lub pieczoną pierś perliczki podaną na kalafiorowo-waniliowym puree w towarzystwie smażonych młodych warzyw.

Zdjęcie wikipedia: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Restauracja_Magdy_Gessler_Polka_-_Warszawa.JPG

MATERIAŁ ZEWNĘTRZNY

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Rumień: jak z nim walczyć?
Jak O Nie Dbać?: Soczewki fotochromowe
Poprawna Samoocena: jak nad sobą pracować?
Chronodieta: dietetyczny hit
Grzybica Paznokci: wylecz ją laserem
Ból Nóg: jak sobie pomóc?