Placki z cukinii ze szczypiorkiem

Placki z cukinii ze szczypiorkiem

Jeśli masz ochotę na placki w nowej odsłonie – to zamiast ziemniaków użyj cukinii. Jak przygotować placki z cukinii?

Placki z cukinii – przepis

Składniki:

  • ziemniaki – 5 średnich sztuk
  • młoda cukinia
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • olej
  • sos czosnkowy Tarsmak
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce na drobnym oczku, a cukinię razem ze skórką na grubym. Dodać pokrojony szczypiorek, jajka i mąkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć na oleju niewielkie placuszki na złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym Tarsmak.

Przepis przygotował Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE