W wolny dzień lub leniwy poranek warto przygotować sobie śniadanie, na które zazwyczaj nie mamy czasu. Dobry początek dnia to dobry dzień. Sprawdź przepis na placki… kakaowe!
W tym artykule
Jak zrobić placuszki kakaowe?
Składniki na 1 porcję (około 6 placków)
- 1 jajko
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki dowolnych otrębów
- 100 g kefiru lub maślanki
- 1 czubata łyżka mąki pełnoziarnistej
- 20 g suszonej żurawiny
- 1 łyżka naturalnego kakao
- 1 łyżka cukru trzcinowego (lub zamiennika)
Sposób przygotowania:
1. Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Płatki owsiane i otręby mielimy krótko w młynku lub blenderze.
2. W misce roztrzepujemy żółtko razem z maślanką (lub kefirem), dodajemu cukier, mąkę, kakao, zmielone płatki z otrębami i posiekaną żurawinę. Wszystko mieszamy, aż składniki się połączą.
3. Do przygotowanej masy dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy łyżką.
4. Na mocno rozgrzanej patelni, bez tłuszczu, smażymy niewielkie placuszki z obu stron.