Placuszki kakaowe

Placuszki kakaowe

W wolny dzień lub leniwy poranek warto przygotować sobie śniadanie, na które zazwyczaj nie mamy czasu. Dobry początek dnia to dobry dzień. Sprawdź przepis na placki… kakaowe!

Jak zrobić placuszki kakaowe?

Składniki na 1 porcję (około 6 placków)

  • 1 jajko
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki dowolnych otrębów
  • 100 g kefiru lub maślanki
  • 1 czubata łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 20 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • 1 łyżka cukru trzcinowego (lub zamiennika)

Sposób przygotowania:

1. Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Płatki owsiane i otręby mielimy krótko w młynku lub blenderze.
2. W misce roztrzepujemy żółtko razem z maślanką (lub kefirem), dodajemu cukier, mąkę, kakao, zmielone płatki z otrębami i posiekaną żurawinę. Wszystko mieszamy, aż składniki się połączą.
3. Do przygotowanej masy dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy łyżką.
4. Na mocno rozgrzanej patelni, bez tłuszczu, smażymy niewielkie placuszki z obu stron.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE