Makaron z warzywami

Makaron z warzywami

Prosty, szybki i lekki obiad. Makaron z warzywami to idealna propozycja dla zabieganych i osób na diecie.

Jak zrobić makaron z grillowanymi warzywami?

Składniki na 1 porcję:

  • 50 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
  • 100 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/2 małego bakłażana
  • mała garść rukoli
  • papryczka chili
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka oprószamy solą i pieprzem, zawijamy w papier do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut. Pod koniec pieczenia możemy rozchylić papier.

2. Warzywa myjemy i kroimy – cukinię i bakłażana w półplasterki, a paprykę w krótkie paski. Bakłażana pospujemy solą, następnie odkłądamy, aż puści sok, po cyzm płuczemy i osuszamy. Warzywa grillujemy z obu stron po około 3-4 minuty.

3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Ugotowany i odcedzony przekładamy na patelnię, wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy grillowane warzywa, posiekaną drobno papryczkę chili i umytą rukolę. Krótko smażymy, często mieszając. Przekładamy na talerz, doidajemy pokrojonego kurczaka.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Zupa Koperkowa: pyszna i niskokaloryczna
Makaron Ze Szczawiem: smaczny i zdrowy obiad
Pizza: świętuj z nami Międzynarodowy Dzień Pizzy!
Roladki Schabowe: przepis na smaczny obiad