Prosty, szybki i lekki obiad. Makaron z warzywami to idealna propozycja dla zabieganych i osób na diecie.
Jak zrobić makaron z grillowanymi warzywami?
Składniki na 1 porcję:
- 50 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
- 100 g mięsa z piersi kurczaka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/2 małej cukinii
- 1/2 małego bakłażana
- mała garść rukoli
- papryczka chili
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka oprószamy solą i pieprzem, zawijamy w papier do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut. Pod koniec pieczenia możemy rozchylić papier.
2. Warzywa myjemy i kroimy – cukinię i bakłażana w półplasterki, a paprykę w krótkie paski. Bakłażana pospujemy solą, następnie odkłądamy, aż puści sok, po cyzm płuczemy i osuszamy. Warzywa grillujemy z obu stron po około 3-4 minuty.
3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Ugotowany i odcedzony przekładamy na patelnię, wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy grillowane warzywa, posiekaną drobno papryczkę chili i umytą rukolę. Krótko smażymy, często mieszając. Przekładamy na talerz, doidajemy pokrojonego kurczaka.