Przepis na poniższy sos zawiera kilka składników, które często są nielubiane lub niechętnie dodawane do potraw. Warto jednak się przełamać i spróbować tego połączenia. Żaden z dodatków w tym daniu nie dominuje – smaki są wywarzone i tworzą jedną, oryginalną całość. Nawet osoby, które nie lubią samych oliwek czy anchois powinny dać się namówić na spróbowanie porcji tego makaronu.
Spaghetti z sosem pomidorowym – jak przygotować?
Składniki (porcja dla dwóch osób):
- dwie porcje pełnoziarnistego makaronu spaghetti (lub innego długiego makaronu),
- łyżka oliwy,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 6 filecików anchois,
- łyżeczka suszonych płatków chili,
- puszka krojonych pomidorów,
- 2 łyżki kaparów,
- kilka czarnych oliwek bez pestek.
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie siekamy drobno czosnek i fileciki anchois i smażymy je delikatnie na oliwie. Po chwili dorzucamy płatki chili (ilość wedle naszych upodobań) i dodajemy pomidory z puszki. Mieszamy wszystko przez parę minut, by sos nieco odparował. Następnie dodajemy kapary i oliwki. Możemy ewentualnie doprawić do smaku, jednak pamiętajmy, że anchovies i kapary są dość słone, więc dodatek soli raczej nie będzie potrzebny. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy na talerze i polewamy sosem. Smacznego!