W upalne dni nasz apetyt nie jest tak wysoki jak zazwyczaj. Warto wtedy przgotować lekki obiad. Sprawdź przepis na grillowane warzywa.
Grillowane warzywa na obiad
Składniki na 2 porcje:
- 1 mały bakłażan
- 1 mała cukinia
- 1 marchewka
- 1 papryka czerwona
- 1/2 szklanki fasolki szparagowej
- 1 średnia czerwona cebula
- 200 g brokuła
- 100 g sera typu feta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- pieprz
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Paorykę i cebulę kroimy w paski, cukinię i bakłażana w plasterki, marchewkę w słupki lub paski. Warzywa mieszamy razem w misce i zalewamy oliwą z oliwek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Marynujemy przynajmniej 15 minut.
Warzywa możemy przygotować na grillu, patelni grillowej, zwykłej patelni lub w piekarniku. W każdym przypadku często je obracamy lub mieszamy i grillujemy aż zmiękną.
Brokuły i fasolkę blanszujemy – wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy około 4-5 minut (od wrzucenia) następnie odcedzamy.
Na talerzu układamy grillowane warzywa, dodajemy fasolkę i brokuła, dekorujemy pokrojoną w kostkę fetą i posypujemy ziołami prowansalskimi.