Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy

Z serii przepisów wegetariańskich dzisiaj przedstawiamy Wam wegańskiego burgera. Poniżej poznasz przepis na kotlety z ciecierzycy.

Jak przygotować kotlety z ciecierzycy?

Składniki na 4 kotlety:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki otrębów
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 opakowanie przyprawy do hamburgerów
  • pieprz mielony
  • sól morska

Sposób przygotowania:

Posiekaną w paski cebulę dusimy w 1/2 szklanki wody, aż woda odparuje.

Ciecierzycę mieszamy w misce z jajkami, duszoną cebulką, musztardą i przyprawami, po czym miksujemy ją blenderem. Możemy pozostawić drobne grudki, aby ciecierzyca była wyczuwalna, lub zmiksować na gładką masę. Dodajemy mąkę i otręby, całość mieszamy.

Masę odstawiamy na 10 minut. W rękach formujemy duże, płaskie kotleciki i smażymy na odrobinie tłuszczu z obu stron.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Zupa Porowa: z serkiem topionym
Makaron Ze Szpinakiem: niskokaloryczny przepis
Pikantne Skrzydełka: obiad na ostro
Szybki Obiad: kilka propozycji
Makaron Z łososiem: pysznie i zdrowo
Obiady Domowe: dania jak u mamy