Z serii przepisów wegetariańskich dzisiaj przedstawiamy Wam wegańskiego burgera. Poniżej poznasz przepis na kotlety z ciecierzycy.
W tym artykule:
Jak przygotować kotlety z ciecierzycy?
Składniki na 4 kotlety:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1 duża cebula
- 3 łyżki otrębów
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 opakowanie przyprawy do hamburgerów
- pieprz mielony
- sól morska
Sposób przygotowania:
Posiekaną w paski cebulę dusimy w 1/2 szklanki wody, aż woda odparuje.
Ciecierzycę mieszamy w misce z jajkami, duszoną cebulką, musztardą i przyprawami, po czym miksujemy ją blenderem. Możemy pozostawić drobne grudki, aby ciecierzyca była wyczuwalna, lub zmiksować na gładką masę. Dodajemy mąkę i otręby, całość mieszamy.
Masę odstawiamy na 10 minut. W rękach formujemy duże, płaskie kotleciki i smażymy na odrobinie tłuszczu z obu stron.