Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy

Z serii przepisów wegetariańskich dzisiaj przedstawiamy Wam wegańskiego burgera. Poniżej poznasz przepis na kotlety z ciecierzycy.

Jak przygotować kotlety z ciecierzycy?

Składniki na 4 kotlety:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki otrębów
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 opakowanie przyprawy do hamburgerów
  • pieprz mielony
  • sól morska

Sposób przygotowania:

Posiekaną w paski cebulę dusimy w 1/2 szklanki wody, aż woda odparuje.

Ciecierzycę mieszamy w misce z jajkami, duszoną cebulką, musztardą i przyprawami, po czym miksujemy ją blenderem. Możemy pozostawić drobne grudki, aby ciecierzyca była wyczuwalna, lub zmiksować na gładką masę. Dodajemy mąkę i otręby, całość mieszamy.

Masę odstawiamy na 10 minut. W rękach formujemy duże, płaskie kotleciki i smażymy na odrobinie tłuszczu z obu stron.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Kurczak Z Jarmużem: pomysł na pyszny obiad
Zupa Pieczarkowa: na chłodne, jesienne popołudnia
Kalafior Z Sosem: przepis na obiad
Roladki Schabowe: przepis na smaczny obiad
Gołąbki Z Kaszą Gryczaną: klasyka w odświeżonym wydaniu