Do wszystkich przepisów możemy wykorzystać ciecierzycę suszoną (w torebce) lub z puszki. Jeśli decydujemy się na wersję suszoną, dzień wcześniej moczymy ją w wodzie i pozostawiamy tak na noc. Następnego dnia gotujemy ją z odrobiną soli, aż będzie miękka. Jeśli wybieramy ciecierzycę z puszki, wystarczy ją odcedzić i opłukać – i od razu jest gotowa do użycia.
Śniadanie: pasztet z ciecierzycy
Jest świetną alternatywą dla mięsnych i sojowych pasztetów i pasuje do każdego rodzaju pieczywa.
Składniki:
- puszka ciecierzycy lub 400g ciecierzycy suszonej;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku;
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj ciecierzycę w zależności od jej rodzaju.
2. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze na jednolitą masę. Dodaj gotowaną wodę, by masa osiągnęła konsystencję pasty do smarowania i miksuj jeszcze przez kilkanaście sekund.
Obiad: kotlety z ciecierzycy
Kotlety można podawać z sałatką lub surówką, dla większych głodomorów – z ziemniakami albo ryżem, świetnie również sprawdzają się samodzielnie, np. z sosem czosnkowym lub tzatzikami.
Składniki:
- 400g ciecierzycy (suszonej lub z puszki);
- 1 cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- pietruszka;
- jajko;
- oliwa z oliwek;
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka w proszku.
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj ciecierzycę w zależności od jej rodzaju.
2. Ciecierzycę zmiksuj w blenderze lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj do niej odrobinę oliwy.
3. Do ciecierzycy dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zmiażdżone ząbki czosnku, posiekaną pietruszkę i jajko. Dopraw wszystko solą, pieprzem, papryką i dokładnie wymieszaj.
4. Uformuj z masy nieduże kotlety i smaż na rozgrzanej oliwie z obu stron do zbrązowienia.
Kolacja: prażona ciecierzyca
Składniki:
- ok. 400g ciecierzycy (z puszki lub suszonej);
- oliwa z oliwek;
- sól zwykła i czosnkowa, czarny pieprz, tymianek.
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj ciecierzycę w zależności od jej rodzaju.
2. Gotową ciecierzycę dokładnie osusz na ręcznikach papierowych.
3. W misce wymieszaj oliwę z oliwek (3-4 łyżki) z przyprawami.
4. Dodaj do miski ciecierzycę i dokładnie wymieszaj.
5. Nagrzej piekarnik do 200°C. Przesyp ciecierzycę na blachę do pieczenia i praż w piekarniku przez 30-40 minut. Co jakiś czas poruszaj blachą, żeby ciecierzyca przyprażyła się z każdej strony.
Smacznego!