Kurczak w ziołach prowansalskich

Kurczak w ziołach prowansalskich

Kurczak często gości na Polskich stołach. Jest to chude, białe i smaczne mięso. Warto przygotowywać je na różne sposoby, aby nam się nie znudziło. Sprawdź przepis na kurczaka w ziołach prowansalskich!

Kurczak plus zioła prowansalskie – idealne połączenie

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • po 1 łyżeczce posiekanych świeżych ziół: bazylii, oregano, cząbru, rozmarynu, tymianku
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Filety umyj, oczyść i osusz.
  • Przygotuj marynatę: w miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z ziołami, sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu.
  • Nasmaruj filety marynatą i odstaw na pół godziny do lodówki.
  • Nagrzej patelnię grillową. Przełóż na nią filety i grilluj po 15 minut z każdej strony.

Podpowiedź: w taki sam sposób możesz przygotować kurczaka na grillu.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Pieczeń Rzymska Z Jajkiem: nie tylko na Wielkanoc
Sałatka Z Grillowanego Bakłażana: przepis idealny na letniego grilla
Makaron Ze Szpinakiem: niskokaloryczny przepis
Buraczany Makaron: poznaj prosty i smaczny przepis