Kurczak często gości na Polskich stołach. Jest to chude, białe i smaczne mięso. Warto przygotowywać je na różne sposoby, aby nam się nie znudziło. Sprawdź przepis na kurczaka w ziołach prowansalskich!
W tym artykule:
Kurczak plus zioła prowansalskie – idealne połączenie
Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- po 1 łyżeczce posiekanych świeżych ziół: bazylii, oregano, cząbru, rozmarynu, tymianku
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Filety umyj, oczyść i osusz.
- Przygotuj marynatę: w miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z ziołami, sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu.
- Nasmaruj filety marynatą i odstaw na pół godziny do lodówki.
- Nagrzej patelnię grillową. Przełóż na nią filety i grilluj po 15 minut z każdej strony.
Podpowiedź: w taki sam sposób możesz przygotować kurczaka na grillu.