Dieta dla osób z problemami skórnymi

Dieta dla osób z problemami skórnymi

Warto mieć świadomość, że stan naszej skóry mocno uzależniony jest od tego, co jemy. Jeśli nie będziemy stosować właściwej diety, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że będziesz to odczuwał na własnej skórze – i to dosłownie.

Dieta dla cery trądzikowej

Wbrew pozorom trądzik dotyka nie tylko nastolatków, ale również osoby dorosłe. Nierzadko stosujemy różnego typu kremy i maści, a stan naszej cery nadal pozostawia wiele do życzenia. Trzeba uświadomić sobie, że żadna kuracja nie przyniesie oczekiwanych rezultatów, jeśli nie zmienimy swoich nawyków żywieniowych. Dieta może skutecznie oczyścić nasz organizm, co jest gwarancją gładkiej i promiennej skóry. 

Osoby z trądzikiem powinny wyeliminować wszelkie fast-foody, a także napoje gazowane i słodzone. Ponadto należy unikać żywności mocno przetworzonej, która zawiera w swoim składzie dużą ilość związków chemicznych. Należy również pamiętać, że nadmierna ilość przypraw (np. soli, pieprzu) może nasilić objawy. 

W diecie na trądzik ważne jest to, aby obserwować, jakie produkty pogarszają stan naszej cery. Każdy jest indywidualnym przypadkiem, wiec bez obserwacji nie może w stu procentach stwierdzić, co nasila problem. Bardzo często wzmożone zmiany trądzikowe występują po słodyczach, produktach mlecznych i zbożowych, napojach alkoholowych, orzechach. Nie oznacza to jednak, że musimy całkowicie rezygnować z ich spożywania. Warto jednak zachować zdrowy umiar.

W diecie trądzikowej podstawą jest to, aby spożywać dużą ilość warzyw i owoców, które są bogate w witaminy E oraz A. Dobrze jest również wprowadzić do swojego menu produkty z witaminą B, która łagodzi wszelkie zmiany skórne. Do tej grupy należą m.in. rośliny strączkowe, produkty drobiowe czy też jajka. Dobrze jest również spożywać produkty bogate w błonnik oraz cynk. Regulują one procesy trawienne, co sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz szkodliwych związków. Nie wolno również zapomnieć o tym, aby pić minimum 1,5 litra wody dziennie. 

Dieta na łuszczycę

Łuszczyca to choroba przewlekła, która często nawraca. Bardzo ciężko wyeliminować jest wszystkie zmiany skórne. Objawy możemy jednak osłabić za pomocą diety. Po pierwsze musimy zrezygnować z wszelkich używek – jeśli tego nie zrobimy, to nawet najlepsza dieta nie przyniesie pożądanych rezultatów. Dieta na łuszczycę nie powinna zawierać m.in. owoców cytrusowych, słodyczy oraz innych produktów z dużą zawartością cukru, mocnych przypraw, żywności wysoko przetworzonej, napoi słodzonych i gazowanych, glutenu, kofeiny. 

Dobrze jest wprowadzić do swojego jadłospisu chude mięso. Warto również spożywać ryby, a także produkty rybne (np. pasty). W leczeniu choroby dużą rolę ogrywa również witamina B2. Znajduje się ona w m.in. śliwkach, czarnych jagodach, jabłkach, surowej marchwi, kapuście, grochu, pieczywie razowym oraz pszennym, tranie, miodzie czy też drożdżach. W przypadku łuszczycy również należy pamiętać o nawadnianiu organizmu.

Źródło: http://febumed.pl/

A R T Y K U Ł  Z E W N Ę T R Z N Y

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Dieta Bez Ryb: czy ma ona sens?
Chronodieta: dietetyczny hit
Dieta Baletnicy: wady i zalety
„your Weight In Gold”: inicjatywa rządu Dubaju
Sposoby Na Stres: proste, domowe rozwiązania, wypróbuj!
Woda Smakowa: zrób ją sam!