Dieta bezglutenowa. Jak zaplanować menu dla dziecka?

Dieta bezglutenowa. Jak zaplanować menu dla dziecka?

Dowiedz się więcej o celiakii i poznaj przepis na bezglutenowe danie, które szczególnie posmakuje najmłodszym.

Celiakia, czyli co?

Całkowita nietolerancja glutenu, czyli inaczej celiakia, to choroba na całe życie. Dotyka ludzi w każdym wieku, może być więc zdiagnozowana w każdym stadium życia. Stanowi jedną z najpoważniejszych nietolerancji pokarmowych. Gluten jest także jednym z najczęściej występujących alergenów. Według danych Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej aż 10%-25% osób z alergiami pokarmowymi ma objawy uczulenia na to białko. W odróżnieniu do celiakii, nadwrażliwość występująca u dzieci, wraz z wiekiem może minąć. Jednak problemem przy tych schorzeniach jest fakt, że często pozostają nierozpoznane. Bóle brzucha, głowy, wysypka, niski wzrost lub nieprzybieranie na wadze – to niektóre z objawów, które powinny zwrócić naszą uwagę. Kiedy zauważymy je u dziecka, warto zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu, który w razie potrzeby zaleci wizytę u specjalisty. Pozwoli on nie tylko zdiagnozować chorobę, ale także podpowie, czy jest to celiakia, czy alergia na gluten.

Dieta bez glutenu

Choć to dwie różne jednostki chorobowe, podstawowym sposobem leczenia zarówno alergii na gluten, jak i jego całkowitej nietolerancji, czyli celiakii, jest odpowiednia dieta.

Gdy choroby dotyczą dzieci, jej zastosowanie i przestrzeganie to przede wszystkim prawdziwe wyzwanie dla rodziców. Trzeba poradzić sobie nie tylko z przygotowaniem odpowiednich posiłków, ale też wytłumaczyć pociechom, dlaczego nie mogą jeść wszystkiego, co ich koledzy, czy pilnować, aby nie podjadało niepolecanych na tej diecie produktów. Gluten to mieszanina białek roślinnych. Osoby na diecie bezglutenowej nie mogą jeść pszenicy, jęczmienia, żyta, a także owsa, jeśli na opakowaniu nie ma znaku przekreślonego kłosa – wyjaśnia dietetyk, Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4LINE.

Zakazana lista

Planując dietę bezglutenową dla dzieci trzeba najczęściej zmienić całkowicie zwyczaje żywieniowe. Na zakazanej liście zakupów znajdą się więc m.in. płatki śniadaniowe, pieczywo, słodycze czy tradycyjny makaron, ale także produkty mleczne czy, tak lubiane przez dzieci, parówki. W codziennej praktyce najlepiej komponować jadłospis z produktów nieprzetworzonych, naturalnie niezawierających glutenu. Takie produkty nie dostarczają dodatkowych emulgatorów, stabilizatorów i innych dodatków do żywności. Produktami naturalnie bezglutenowymi są: komosa ryżowa, kukurydza, ryż, ziemniaki, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, sago, sorgo, orzechy, a także soczewica, fasola, ciecierzyca, ryby, mięso, owoce i warzywa – radzi Agnieszka Ślusarska -Staniszewska.

Dieta dla najmłodszych

Dzieci na diecie bezglutenowej jako źródło węglowodanów powinny otrzymywać przede wszystkim kaszę jaglaną, kaszę gryczaną, komosę ryżową, ryż brązowy, bezglutenowe płatki owsiane, amarantus oraz wypieki z mąk naturalnie bezglutenowych – tłumaczy Agnieszka Ślusarska–Staniszewska i dodaje: Oczywiście nie należy zapominać o roślinach strączkowych, warzywach, owocach, rybach, chudym mięsie, nabiale oraz nasionach i orzechach, czyli podstawowych elementach zdrowej diety. Warto poszukać przepisów na ciekawe potrawy bezglutenowe. Sporo dobrze znanych nam dań, można podać, zamieniając składniki na odpowiednie w tej diecie.

Gdy nie mamy pomysłu na obiad…

Kiedy nie mamy pomysłu na posiłek, możemy sięgnąć po Dania Babci Zosi firmy SyS. Dla osób, które chcą wyeliminować gluten, rekomendowane są: barszcz ukraiński, botwinka, zupa grochowa, pomidorowa, koperkowa, kapuśniak, ryż z groszkiem i marchewką, z pomidorami i papryką, ze szpinakiem, jabłkami i rodzynkami oraz kasza gryczana z warzywami i z grzybami. Dania Babci Zosi są oparte na naturalnych składnikach. Gotowe dania warto także wykorzystać jako inspirację do przygotowania nowych i ciekawych potraw. Aby przygotować pyszną i zdrową zapiekankę z ryżu, którą każde dziecko będzie się po prostu zajadać, wystarczy mieć w domu ryż z jabłkami i rodzynkami z serii Dania Babci Zosi.

RYŻ Z RODZYNKAMI GOTOWANY NA MLEKU MIGDAŁOWYM ZAPIEKANY Z PŁATKAMI MIGDAŁÓW

2-4 porcje
czas przygotowania: do 30min
Danie wegańskie, bezglutenowe, bez laktozy

SKŁADNIKI:

Zapiekanka

  • 400-500 ml mleka migdałowego (można użyć innego mleka roślinnego),
  • 1 torebka Ryżu z rodzynkami z serii Dania Babci Zosi,
  • 50 g migdałów w płatkach,
  • 2-3 łyżki oleju np. lnianego lub rzepakowego,
  • 1-2 łyżki syropu z agawy.

Kakao

  • 300 ml mleka migdałowego ( można użyć innego mleka roślinnego),
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 2-4 łyżki syropu z agawy.

PRZYGOTOWANIE

W garnku podgrzewamy mleko. Gdy jest już gorące, dodajemy ryż i gotujemy ok. 20 minut co chwilę mieszając, ponieważ ryż na mleku łatwo się przypala. Podczas, gdy ryż się gotuje, rozgrzewamy piekarnik do 180-200 st. C. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Płatki migdałów mieszamy z syropem z agawy i łyżką oleju. Gorący ryż przekładamy do naczynia do zapiekania i całość przykrywamy migdałami. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika dosłownie na kilka minut, aż płatki migdałów się zrumienią. Przez ten czas możemy przygotować kakao. 200 ml mleka migdałowego podgrzewamy w garnuszku. Do pozostałego mleka dodajemy kakao, skrobię ziemniaczaną i syrop z agawy, wszystko dokładnie mieszamy. Gdy mleko się zagotuje wolnym strumieniem wlewamy do niego mieszankę z kakao. Dokładnie mieszamy i gotujemy 2- 3 minuty. Zapiekankę i kakao podajemy na ciepło. Smacznego!

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Dieta Garstkowa: zalety i wady
Dieta Antycellulitowa: Jak pozbyć się pomarańczowej skórki?
Etapy Diety Dukana: Wady i zalety
Wady I Zalety: Dieta Harleya Pasternaka