Co zjeść w Warszawie?

Co zjeść w Warszawie?

Jeżeli planujemy weekend w stolicy, to nie będziemy mieli czasu na gotowanie czy długie czekanie na swój posiłek. Dlatego najlepiej skorzystać z usług dobrej pizzerii. Pizza jest najbardziej popularnym daniem na całym świecie, znajdziemy ją niemal wszędzie. Pizzę w Warszawie zjemy już po kilku minutach od jej zamówienia – jeżeli wybierzemy odpowiedni lokal.

Wybieramy restaurację

Ważne jest to, aby znaleźć restaurację, gdzie serwuje się doskonałej jakości pizzę. Aby to zrobić, możemy pokusić się o szukanie opinii na blogach kulinarnych, w różnego rodzaju rankingach gastronomicznych czy też na forach tematycznych. Jest kilka aspektów, które powinniśmy szczególnie wziąć pod uwagę i jeżeli nie chcemy długo szukać idealnej pizzy i we własnym zakresie eksperymentować, warto zdać się na opinię innych gości lokali. Oczywiście każdy ma swój smak i gust kulinarny, jednak w pewnym stopniu można obiektywnie stwierdzić czy składniki były smaczne i dobrego gatunku, pizza odpowiednio wypieczona, a obsługa miła i pomocna.

Jakość jest najważniejsza

Grube ciasto i przepych różnego rodzaju (czasem dziwnych jak na pizzę) składników odchodzi już w niepamięć. Dzisiejsza pizza woli być lekka, cienka i zbalansowana smakowo – pożywna, ale nie ociekająca tłuszczem, smaczna, ale bez nadmiaru dodatków. Dlatego najlepiej szukać restauracji, gdzie serwuje się prawdziwą pizzę włoską. Charakteryzuje się ona doskonałym, świeżym smakiem i umiarkowaną ilością składników. Najważniejsze jest ciasto – musi być przyrządzone według unikalnej receptury i garowane, aby równo wyrastało podczas pieczenia. Musi być posmarowane sosem z prawdziwych pomidorów, czosnku i oliwy i dobrze wypieczone. Sam placek powinien być cienki, ale sztywny, pożądane są również przypieczone, chrupiące brzegi. Na pizzy muszą znaleźć się prawdziwe włoskie dodatki – i do tego świeże! Bazylia, rukola i soczyste, orzeźwiające warzywa. Wisienką na torcie będzie ser – tylko oryginalna mozzarella może podkreślić smak całości dopełniając balans smaków.

Zjeść w lokalu czy zamówić do domu?

Entuzjaści pizzy z pewnością powiedzą – tylko w lokalu. I mają ku temu powody – dostajemy pizzę, która przed chwilą została wyjęta z pieca, jest aromatyczna i chrupiąca. A w dodatku możemy ją zjeść w świetnym wnętrzu restauracji. Jednak w dzisiejszych czasach nie będzie niczym nietaktownym, jeżeli zdecydujemy się zjeść naszą ulubioną pizzę w domu. Dzięki temu, że restauracje umożliwiają dowóz do klienta, możemy zjeść tak samo dobry produkt nie tylko na miejscu. Na czas transportu pizza pakowana jest do kartonowego pudełka, który musi być wyścielony folią spożywczą lub aluminiową. Pudełko z pizzą przewożone jest w specjalnej torbie termicznej, dzięki czemu jest cały czas ciepła. Pizza w Warszawie dostarczana jest pod wskazany adres bardzo szybko nawet w godzinach szczytu, co jest często brane pod uwagę przez zamawiających.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE