Paluszki z mozzarelli

Paluszki z mozzarelli

Coraz więcej osób interesuje się zdrowym odżywianiem. Przygotuj do filmu lub na imprezę paluszki z mozzarelli.

Jak przygotować paluszki z mozzarelli?

Składniki:

  • 2 duże kulki mozzarelli
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, suszone oregano

Sposób przygotowania:

1. Schłódź mozzarellę w lodówce (dla łatwiejszego krojenia).
2. Potnij ser w grube plastry (ok. 4 plastry na kulkę).
3. Na osobnych talerzach wysyp ok. 2 szklanek mąki i bułki tartej wymieszanej ze szczyptą oregano. Na trzecim talerzu roztrzep jajka i dodaj do nich szczyptę soli.
4. Obsyp mozzarellę mąką, następnie zanurz w jajku i obtocz w bułce tartej. Żeby panierka była grubsza, a ser nie wylał się podczas smażenia, jeszcze raz zanurz mozzarellę w jajku i obtocz w bułce tartej.
5. Smaż paluszki z każdej strony na mocno rozgrzanej oliwie, aż będą miały złoty kolor.
6. Podawaj same, z sałatką lub sosem żurawinowym.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE