Burgery są smaczne, szybkie w przygotowaniu i różnorodne w smaku – dlatego chętnie się nimi zajadamy. Warto jednak zadbać o to, aby ta lubiana przez wszystkich potrawa była także zdrowa. Wystarczy mieć pod ręką kaszę jęczmienną z soczewicą z serii Dania Babci Zosi firmy SyS i odrobinę inwencji, aby zaskoczyć siebie i bliskich nowym wydaniem burgera.
Przepis na burger z kaszy jęczmiennej
4 porcje
czas przygotowania: 40 minut – 1 godzina
Składniki:
KOTLETY:
- 1 torebka kaszy jęczmiennej z soczewicą z serii Dania Babci Zosi firmy SyS,
- 1 jajko,
- ok 5 łyżek bułki tartej,
- sól,
- pieprz.
KONFITURA Z CEBULI:
- 500g czerwonej cebuli,
- 2 łyżki oleju,
- sól,
- 100 ml czerwonego wina,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 2-3 łyżki cukru,
- pieprz.
SOS:
- opakowanie greckiego, gęstego jogurtu (ok 200g),
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini,
- sok z 1/2 cytryny,
- pieprz,
- sól,
- łyżeczka sezamu,
- starty lub posiekany ząbek czosnku.
DODATKI:
- 1 duży pomidor,
- kilka listków sałaty (może być np. rzymska czerwona, lub lodowa),
- 4 duże bułki.
Sposób przygotowania:
1 torebkę kaszy jęczmiennej z soczewicą z serii Dania Babci Zosi gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie gotowa, odlewamy nadmiar wody a kaszę odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy kasza się gotuje, możemy zacząć przygotowywać konfiturę z czerwonej cebuli, którą obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, solimy i smażymy ok. 5-7 minut aż zmięknie. Dodajemy wino i dusimy na małym ogniu 7-10 minut. Gdy wino odparuje dodajemy ocet balsamiczny, cukier i pieprz. Smażymy konfiturę jeszcze ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści a nadmiar płynu odparuje. Jeżeli konfitura zacznie za mocno się przypalać, a cebula nie będzie jeszcze wystarczająco miękka, można dodać trochę wody lub wina.
Gdy kasza już wystygnie, możemy przygotować kotlety. Do kaszy dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku i 2-3 łyżki bułki tartej. Resztę bułki wysypujemy na deskę. Z kaszy formujemy 4 duże kotlety, tak by pasowały do naszych bułek. Obtaczamy je w bułce tartej. Możemy je na kilkanaście minut wstawić do lodówki tak by jajko z bułką się związały, będzie nam wtedy łatwiej smażyć kotlety.
W tym czasie przygotowujemy sos do burgerów. Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę. Gotowy sos przechowujemy w lodówce. Smażymy kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy z obu stron na rumiany kolor.
Bułki przekrawamy na pół, obie połówki smarujemy sosem, na dolną bułkę nakładamy liście sałaty, plaster pomidora, gorącego kotleta, konfiturę i wszystko przykrywamy bułką.