Kuchnie świata – pasta tahini

Kuchnie świata – pasta tahini

Tahini, czyli inaczej masło sezamowe lub pasta sezamowa, to składnik wielu potraw w kuchni Bliskiego Wschodu i Azji. Jego podstawą są ziarna sezamu. W zależności od regionu świata, tahini produkuje się z prażonych lub niełuskanych nasion sezamu – ta wersja jest bardziej gorzka. Jednym z najbardziej popularnych dań, którego istotnym składnikiem jest pasta sezamowa, jest hummus.

Jak przygotować pastę tahini?

Tahini kupimy w dobrze zaopatrzonych supermarketach, delikatesach lub sklepach z produktami importowanymi z różnych krajów. Masło sezamowe przechowuje się w słoikach. Jeśli jednak zdobycie pasty tahini nie będzie możliwe, nic nie stoi na przeszkodzie by przygotować ją samodzielnie w domu.

Oto przepis na masło sezamowe w kilku prostych krokach:

  • Przygotować 200 g nasion sezamu. Nasiona wsypać na suchą patelnię i prażyć je aż staną się lekko złote. Niezwykle ważne jest mieszanie sezamu w czasie prażenia. Nasiona są bardzo małe i łatwo się przypalają – nie można do tego dopuścić.
  • Gdy nasiona są uprażone i ostudzone, przesypujemy je do wysokiego naczynia i miksujemy na pastę za pomocą blendera.
  • Następnie dodajemy 2 łyżki oleju – idealny będzie olej sezamowy, ale słonecznikowy też się nadaje. Całość jeszcze raz miksujemy by uzyskać gładką masę.
  • Tahini można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku przez około 6 tygodni.

Mimo że masło sezamowe jest składnikiem potraw z kuchni wschodniej, możemy eksperymentować i używać go do dań oraz deserów (na przykład domowej roboty ciasteczek), wzbogacając ich smak i zapach o sezamową nutę.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Witaminy D: zadbaj o efektywne dostarczanie jej organizmowi
Motywacja I Rozwój Osobisty: jak ją w sobie rozbudzić?
Kichanie: przyczyny
Frytki: zrób je sam w swojej kuchni
Dieta Jogina: dla ciała i ducha