Hummus to idealna przekąska na imprezę oraz jedna z ulubionych przystawek wegetarian. Podpowiadamy jak zrobić hummus.
W tym artykule:
Jak przygotować hummus?
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 80 ml tahini (masła sezamowego)
- przegotowana woda
- oliwa z oliwek
- sól
Sposób przygotowania:
1. Opłucz ciecierzycę i osusz.
2. Zmiksuj ciecierzycę w blenderze na gładką masę. Dodaj sok z cytryny, wyciśnięty czosnek, kumin, sól, tahini, 2 łyżki wody, łyżkę oliwy i ponownie wszystko zmiksuj. Sprawdź, czy smak jest odpowiednio wyrazisty – jeśli nie, dodaj więcej soku, czosnku, kuminu lub soli – wedle gustu. Jeśli masa jest za sucha, dolej wodę lub oliwę z oliwek.
3. Gotowy hummus odłóż na chwilę do lodówki.
4. Podawaj z pieczywem lub twardymi warzywami (marchewką, kalarepą, kalafiorem).